Avetica, Moodle Premium Partner

Veel­gestelde vragen

Veelgestelde vragen over Moodle

In de zoektocht naar een krachtige leeromgeving en een betrouwbare partner komen er allerlei vragen naar boven. Wij hebben de veelgestelde vragen over Moodle verzameld en hieronder beantwoord.

Op een aparte pagina hebben we de vragen en antwoorden beschreven hoe Moodle omgaat met veiligheid en privacy. En we hebben een begrippenlijst die handig is in de wereld van e-learning.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij willen graag al je vragen beantwoorden.

Veelgestelde vragen – Moodle FAQ

Moodle LMS is gepubliceerd onder de GPLv3 licentie en is volledig open source. Er zijn geen licentiekosten aan het gebruik van Moodle. Houd er wel rekening mee dat Moodle op een webserver moet draaien en daarbij wel hosting en SLA kosten in rekening gebracht worden. Deze kosten worden bepaald door de hostingleverancier en niet door Moodle HQ. 

Ja, overstappen is goed mogelijk. Uw huidige Moodle dienstverlener zal de complete site inclusief bestanden en database moeten aanleveren. Wij zullen deze dan importeren en online brengen op de Moodle servers van Avetica. Dit proces hebben wij al tientallen keren uitgevoerd de afgelopen jaren.
Totara Learn is een leermanagementsysteem dat gebaseerd is op Moodle. Omdat de content en database structuur nog veel lijkt op Moodle is overstappen met behoud van content en data mogelijk.

Zie ook onze blog over dit onderwerp.
Overstappen naar een ander leermanagementsysteem zal altijd uitdagingen opleveren en dat geldt ook voor een overstap naar Moodle. De grootste uitdaging zit in de migratie van de content en de leerresultaten. Als er veel gebruikt maakt wordt van SCORM modules, dan valt de impact mee. Een SCORM module kan makkelijk worden overgezet naar Moodle, alleen de leerresultaten zullen niet meekomen. Ook toetsvragen kunnen worden overgezet mits deze voldoen aan internationale standaarden, zoals Aiken of Gift.

Ja zeker! Bij Avetica laten we onze klanten bepalen onder welk (sub)domein de Moodle site bereikbaar wordt. Er is geen verplichting om het woord Avetica of Moodle in het (sub)domein op te namen. Dus kies gerust voor:

  • academy.organisatienaam.nl
  • learning.organisatienaam.be
  • lerenbij.organisatienaam.com
Vanaf versie 3.9 voldoet Moodle aan de eisen voor digitale toegankelijkheid (WCAG) zoals deze door is opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze set met eisen volgt onze overheid ook. Sinds versie 3.11 is er een Accessibility Toolkit aanwezig in Moodle. Met deze toolkit kunnen docenten en cursusontwikkelaars de inhoud van hun cursus controleren op toegankelijkheid.

Lees de meest recente WCAG accreditatie van Moodle.
De community is bij Moodle altijd de drijfveer geweest voor innovatie. Een goed voorbeeld is de internationale standaard Learning Tools Interoperability (LTI). Toen in 2011 LTI werd geïntroduceerd zat de LTI-consumer binnen een half jaar in de core van Moodle. De LTI-provider werd door een externe ontwikkelaar gerealiseerd en als plugin opgenomen in de Moodle Plugins Database. Op verzoek van de community werd de LTI-provider in de core opgenomen. Ander vergelijkbaar voorbeeld is de interactieve ontwikkeltool H5P die sinds mei 2020 ook volledig in de core van Moodle is opgenomen.

Daarnaast is de Moodle Users Association een belangrijke speler om nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te realiseren. Leden van deze vereniging zijn vooral medewerkers van universiteiten, hogescholen en zelfstandige Moodle consultants. Het nieuwe dashboard wat in 2019 werd opgeleverd is een mooi resultaat van hun werk.

Voor Moodle Workplace is er een wereldwijde Product Advies Groep in het leven geroepen. Avetica neemt hier ook deel aan. Samen bepalen we welke nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd moet worden met welke prioriteiten. In 2021 liggen de prioriteiten op de authenticatie per tenant en vele verbeteringen van de rapporten-generator.
Moodle beschikt over een uitgebreide set van webservices (API’s). Hiermee is het mogelijk om je eigen systeem te koppelen met Moodle zodat bijvoorbeeld gebruikers, cursussen en resultaten uitgewisseld worden.

Alle webservices zijn uitgebreid gedocumenteerd op docs.moodle.org/dev/Core_APIs
Moodle ondersteunt alle bekende integraties zoals Learning Tools Interoperability (LTI), SCORM, xAPI’s en authenticatiemethodes zoals OAuth2, OpenID en SAML2. Een aantal integraties zitten standaard in Moodle en sommige zijn beschikbaar via community- en of maatwerk plugins.

Zie ook ons overzicht met Moodle integraties.
Een community plug-in is een aanvullend stukje software. Deze software kan je gratis aan Moodle toevoegen. De community plug-in wordt niet door Moodle HQ ontwikkeld maar wel gecontroleerd en gepubliceerd op download.moodle.org. De software ontwikkelaar is zelf verantwoordelijke voor het bijwerken van de software voor de nieuwe releases van Moodle. Het kan voorkomen dat een oude community plugin niet meer ondersteund wordt en dat deze vanwege security en privacy redenen verwijderd moet worden.
Ja, dit is mogelijk door middel van het ontwikkelen van een thema. Een thema is de vertaling van de huisstijl van je organisatie die wij als een schil over uw standaard Moodle installatie leggen. Deze schil heeft geen invloed op de werking van uw Moodle site, dat bepaalt de functionele inrichting.

Moodle Workplace is ontwikkeld om het leren in organisaties goed te ondersteunen. Moodle Workplace is gebouwd op Moodle LMS maar bevat een aantal krachtige extra functionaliteit zoals programmamanagement, certificeringsmanagement, dynamische regels voor vergaande automatisering, organisatiestructuur, rapportagegenerator en multi-tenancy. 

Benieuwd welk product bij uw organisatie past? Doe de online test en bekijk de productvergelijking tussen Moodle LMS en Moodle Workplace.

Alleen Avetica beschikt als Moodle Premium Partner over gekwalificeerde Moodle consultants en ontwikkelaars. Zij hebben jarenlange ervaring met Moodle projecten in allerlei sectoren zoals het bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg, non-profit organisaties en het onderwijs.

Voor korte en langdurige projecten kunnen zij ingehuurd worden. Neem contact op voor meer informatie en tarieven. 

Ja, dit is mogelijk. We sommen de mogelijkheden op met voor- en nadelen.

  1. App voor Moodle LMS: deze app kan je gratis downloaden voor Android en iOS. Nadeel is dat deze app geen community- of maatwerk plug-ins ondersteunt. Qua logo en kleuren kan je niets instellen.
  2. App in jouw huisstijl voor Moodle LMS: deze app wordt ontwikkeld in jouw huisstijl en daar betaal je eenmalig en jaarlijks een flink bedrag voor. Je kan geen community- of maatwerk plug-ins in de app gebruiken.
  3. App voor Moodle Workplace: deze app kan je gratis downloaden voor Android en iOS. Nadeel is dat deze app geen community- of maatwerk plug-ins ondersteunt. Qua logo en kleuren kan je niets instellen.
  4. App in jouw huisstijl voor Moodle Workplace: deze app wordt ontwikkeld in jouw huisstijl en daar betaal je eenmalig en jaarlijks een flink bedrag voor. Je kan geen community- of maatwerk plug-ins in de app gebruiken.


Een alternatief is de Moodle webapp die door Avetica is ontwikkeld. Hiermee zorg je dat jouw deelnemers snel mobiel inloggen middels Single Sign On (SSO). De Moodle site wordt getoond in de jouw huisstijl en alle community- en maatwerkplugins kan je gewoon gebruiken.

Moodle is een officiële gecertificeerde B-Corporatie en maakt deel uit van een wereldwijde gemeenschap van missie-gedreven bedrijven die zich toeleggen op het gebruik van bedrijven als een kracht voor het algemeen belang.

Bekijk de Bcorp certificering van Moodle.

Contact met Sales

Bekijk ook de veelgestelde vragen over Avetica. Zijn je vragen nog niet (helemaal) beantwoord. Neem gerust contact met ons op. Wij willen graag al je vragen beantwoorden.

Hand-click.svg

Moodlemoot 2024

Heb jij je al ingeschreven voor hét Moodle event van het jaar?