Moodle

1 op de 20 mensen op deze planeet leert met Moodle.
Wat is
Moodle ??

Moodle is het meest gebruikte leerplatform ter wereld en gratis te gebruiken. Met Moodle maken docenten en opleiders eenvoudig interactieve cursussen en volgen ze de voortgang van deelnemers. Dit open source leerplatform staat bekend om zijn ongeëvenaarde flexibiliteit en schaalbaarheid, waardoor het de juiste keuze is voor elk bedrijf, zorginstelling, school en organisatie. Door voor Moodle te kiezen, investeer je in een toekomstbestendig en veilig LMS dat de prestaties verbetert van medewerkers en studenten.

Moodle is niet alleen wereldwijd het meest gebruikte LMS, ook in Nederland en België wordt Moodle veel gebruikt in het bedrijfsleven, onderwijs, overheid en gezondheidszorg. Op deze pagina ontdek je wat Moodle precies is, hoe het bijdraagt aan de ontwikkeling van mensen en organisaties, en hoe je het meest effectief kunt inzetten.

Premium Moodle Partner
Avetica-logo-kleur-schaduw

Alles over Moodle

Je hoort vaak ‘Moodle’ als je zoekt naar een goede online leeromgeving. Dat is logisch want Moodle is het meest gebruikte leermanagementsysteem ter wereld. Het wordt gebruikt in alle sectoren, in het bedrijfsleven, de overheid, zorg, non-profit organisaties en uiteraard het onderwijs. Moodle is flexibel en krachtig met haar vele didactische werkvormen. Het geeft jou als cursusontwikkelaar alle tools in handen om snel interactieve content te maken en te zorgen dat jouw deelnemers een prettige leerervaring hebben.

Alles over Moodle
Wie kan mij helpen met Moodle?

Wie kan mij helpen met Moodle?

Jouw drijfveer is dat mensen goed kunnen leren zodat zij zich verder ontwikkelen. Je wilt een mooie leeromgeving bouwen waarbij je zelf interactieve leercontent creëert die aansluit bij de visie op leren. Het toevoegen van nieuwe gebruikers en trainingen wil je zelfstandig doen en je wilt graag leren hoe Moodle werkt. Over de techniek wil je je niet druk maken en als je toch nog een hulpvraag hebt, wil je gewoon kunnen bellen of mailen. Die hulp biedt Avetica al meer dan 20 jaar.

Moodle Workplace is een enterprise LMS.
Heb ik dit ook nodig?​

De eisen die organisaties en bedrijven stellen aan een leermanagementsysteem worden steeds hoger. Een LMS moet toekomstbestendig en makkelijk te integreren zijn in het bestaande IT-landschap. Wijs flexibel leercontent toe aan bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld op basis van functie. Creëer eenvoudig leerpaden, stel (her)certificeringen in en bouw zelf rapportages die automatisch verstuurd worden aan de juiste personen. En bespaar tijd met het automatiseren van taken.

Moodle Workplace is een enterprise LMS
Welke producten biedt Avetica aan?

Welke Moodle producten biedt Avetica aan?

Welk LMS kies je? Werk je voor een grote organisatie of ben je een starter? Wil je e-learning aanbieden aan je eigen collega’s, aan cursisten of beide? Heb je Moodle Workplace nodig of Moodle LMS of misschien alleen maar Learningprovider.net? Avetica helpt jou bij deze keuze zodat je met het juiste LMS aan de slag kan.

Moodle implementatie

Moodle Workplace

Met Moodle Workplace beschik je over een online leeromgeving waarmee je voorbereid bent op alle (toekomstige) vraagstukken die spelen bij het online leren. Meer dan 80% van de nieuwe klanten kiest voor Moodle Workplace. Weten waarom?
LTI provider Moodle

Learning­provider.net

Met een eigen tenant op Learningprovider.net beschik je over Moodle Workplace functionaliteit zonder grote investeringen. De beste keuze voor kleine organisaties die toch over het krachtige LMS ter wereld willen beschikken.
Moodle veiligheid

Moodle LMS

Moodle LMS is wereldwijd het meest gebruikte open source leermanagementsysteem. De flexibiliteit, de modulaire opbouw en de community plugins bieden cursusontwikkelaars krachtige hulpmiddelen voor het ontwikkelen van een rijke leeromgeving.

Hoe is de veiligheid geregeld met Moodle?

Informatiebeveiliging en privacy, een steeds belangrijker onderwerp. Dit moet je gewoon goed geregeld hebben, want je wilt niet dat jouw klantdata op straat ligt. Maar hoe zit het dan met dit open source leermanagementsysteem? Op welke manier is de veiligheid geregeld en wie kan mij ontzorgen bij het veilig hosten van Moodle?

Hoe is de veiligheid geregeld met Moodle?
Demo van Moodle

Kan ik een demo krijgen en wat zijn de kosten?

Je hebt de visie om de ontwikkeling van je deelnemers te stimuleren. Nu wil je ontdekken of Moodle de perfecte tool is om deze doelstellingen te behalen. Bovendien ben je geïnteresseerd in wat er nodig is om met Moodle te beginnen, en belangrijker nog, wat de kosten zijn van dit LMS. Gelukkig is Moodle gratis te gebruiken. De kosten die wij in rekening brengen zijn voor hosting, support en implementatie.

Hoe gaan we aan de slag met Moodle?

Stel, de handtekeningen zijn gezet onder de overeenkomst en allebei staan we te popelen om te beginnen. Hoe ziet het proces eruit en wat verwachten we van elkaar? Ons plan van aanpak hebben we de ‘Moodle Implementation Journey’ genoemd. Avetica leidt jou op de weg naar concrete resultaten zodat jij zelfstandig Moodle kan gebruiken om de ambities van de organisatie te realiseren.

Moodle implementatie - Hoe gaan we aan de slag met Moodle?
Hoe kan ik Moodle uitbreiden en koppelen?

Kan ik Moodle uitbreiden en koppelen aan andere systemen?

Iedereen wil een leeromgeving op maat. De modulaire opbouw van Moodle biedt hier alle mogelijkheden voor. Integreer Moodle met andere systemen binnen jouw organisatie, bijvoorbeeld om gebruikersdata uit te wisselen met een HR- of CRM-systeem of een webshop. Ook kunnen we extra functionaliteit ontwikkelen om die leeromgeving op maat samen te realiseren. 

Veelgestelde vragen over Moodle

In de zoektocht naar een krachtige leeromgeving en een betrouwbare partner komen er allerlei vragen naar boven. Wij hebben de veelgestelde vragen over Moodle en de dienstverlening van Avetica verzameld. 

Op een aparte pagina hebben we de vragen en antwoorden beschreven hoe Moodle omgaat met veiligheid en privacy. En we hebben een begrippenlijst die handig is in de wereld van e-learning.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij willen graag al je vragen beantwoorden.

Veelgestelde vragen – Moodle FAQ

Moodle LMS is gepubliceerd onder de GPLv3 licentie en is volledig open source. Er zijn geen licentiekosten aan het gebruik van Moodle. Houd er wel rekening mee dat Moodle op een webserver moet draaien en daarbij wel hosting en SLA kosten in rekening gebracht worden. Deze kosten worden bepaald door de hostingleverancier en niet door Moodle HQ. 

Moodle Workplace is ontwikkeld om het leren in organisaties goed te ondersteunen. Moodle Workplace is gebouwd op Moodle LMS maar bevat een aantal krachtige extra functionaliteit zoals programmamanagement, certificeringsmanagement, dynamische regels voor vergaande automatisering, organisatiestructuur, rapportagegenerator en multi-tenancy. 

Benieuwd welk product bij uw organisatie past? Bekijk de productvergelijking tussen Moodle LMS en Moodle Workplace.

Ja, overstappen is goed mogelijk. Uw huidige Moodle dienstverlener zal de complete site inclusief bestanden en database moeten aanleveren. Wij zullen deze dan importeren en online brengen op de Moodle servers van Avetica. Dit proces hebben wij al tientallen keren uitgevoerd de afgelopen jaren.

Je kunt een leermanagementsysteem (LMS) laten bouwen op basis van Moodle. Moodle is een open-source leerplatform dat wereldwijd door veel onderwijsinstellingen, bedrijven en organisaties wordt gebruikt vanwege zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid. Het biedt een robuuste basis waarmee elke organisatie een op maat gemaakt LMS kan creëren dat specifiek is afgestemd op de behoeften van de gebruikers.

Door voor Moodle te kiezen, profiteer je van alle krachtige tools die standaard aanwezig zijn. Bovendien is er een actieve community van Moodle-gebruikers en -ontwikkelaars die voortdurend plugins en updates ontwikkelen, wat de functionaliteit van het platform verder kan uitbreiden.

Omdat het open-source is, heb je de vrijheid om het platform aan te passen en te integreren met andere systemen zoals studenteninformatiesystemen (SIS) en diverse e-learning tools (waaronder SCORM auteursprogramma’s). Dit maakt Moodle een kosteneffectieve oplossing omdat er geen licentiekosten zijn verbonden aan het gebruik van de software.

Het is wel belangrijk om te overwegen dat hoewel de software zelf gratis is, het ontwikkelen van een op maat gemaakt LMS op basis van Moodle kosten met zich mee kan brengen, zoals voor de ontwikkeling, het onderhoud, hosting, en mogelijk ook voor de integratie van specifieke plugins of aanpassingen. Het is raadzaam om samen te werken met een gecertificeerde Moodle Partner om ervoor te zorgen dat het eindresultaat aan al je eisen voldoet.

Van een aantal klanten hebben wij de succesverhalen beschreven zodat jij een goed beeld krijgt hoe Moodle als hun LMS wordt gebruikt.

Lees de succesverhalen van onze klanten..

Als jouw Moodle site er niet uitgenodigd uitziet en deelnemers afhaken, vraag dan een gratis review aan. In een half uur bepalen we de belangrijkste verbeterpunten. De review wordt uitgevoerd door één van de Moodle experts van Avetica.

Vraag de Moodle review aan

Ja zeker! Bij Avetica laten we onze klanten bepalen onder welk (sub)domein de Moodle site bereikbaar wordt. Er is geen verplichting om het woord Avetica of Moodle in het (sub)domein op te namen. Dus kies gerust voor:

  • academy.organisatienaam.nl
  • learning.organisatienaam.be
  • lerenbij.organisatienaam.com
Ja, dit is mogelijk door middel van het ontwikkelen van een thema. Een thema is de vertaling van de huisstijl van je organisatie die wij als een schil over uw standaard Moodle installatie leggen. Deze schil heeft geen invloed op de werking van uw Moodle site, dat bepaalt de functionele inrichting.

Totara Learn is een leermanagementsysteem dat gebaseerd was op Moodle. Omdat de content en database structuur nog veel lijkt op Moodle is overstappen met behoud van content en data mogelijk. Ook de manier van werken komt grotendeels overeen.

Zie ook onze blog  en speciale pagina over dit onderwerp.

Overstappen naar een ander leermanagementsysteem zal altijd uitdagingen opleveren en dat geldt ook voor een overstap naar Moodle. De grootste uitdaging zit in de migratie van de content en de leerresultaten. Als er veel gebruikt maakt wordt van SCORM modules, dan valt de impact mee. Een SCORM module kan makkelijk worden overgezet naar Moodle, alleen de leerresultaten zullen niet meekomen. Ook toetsvragen kunnen worden overgezet mits deze voldoen aan internationale standaarden, zoals Aiken of Gift.
Vanaf versie 3.9 voldoet Moodle aan de eisen voor digitale toegankelijkheid (WCAG) zoals deze door is opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze set met eisen volgt onze overheid ook. Sinds versie 3.11 is er een Accessibility Toolkit aanwezig in Moodle. Met deze toolkit kunnen docenten en cursusontwikkelaars de inhoud van hun cursus controleren op toegankelijkheid.

Lees de meest recente WCAG accreditatie van Moodle.
De community is bij Moodle altijd de drijfveer geweest voor innovatie. Een goed voorbeeld is de internationale standaard Learning Tools Interoperability (LTI). Toen in 2011 LTI werd geïntroduceerd zat de LTI-consumer binnen een half jaar in de core van Moodle. De LTI-provider werd door een externe ontwikkelaar gerealiseerd en als plugin opgenomen in de Moodle Plugins Database. Op verzoek van de community werd de LTI-provider in de core opgenomen. Ander vergelijkbaar voorbeeld is de interactieve ontwikkeltool H5P die sinds mei 2020 ook volledig in de core van Moodle is opgenomen.

Daarnaast is de Moodle Users Association een belangrijke speler om nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen te realiseren. Leden van deze vereniging zijn vooral medewerkers van universiteiten, hogescholen en zelfstandige Moodle consultants. Het nieuwe dashboard wat in 2019 werd opgeleverd is een mooi resultaat van hun werk.

Voor Moodle Workplace is er een wereldwijde Product Advies Groep in het leven geroepen. Avetica neemt hier ook deel aan. Samen bepalen we welke nieuwe ontwikkelingen doorgevoerd moet worden met welke prioriteiten. In 2021 liggen de prioriteiten op de authenticatie per tenant en vele verbeteringen van de rapporten-generator.
Moodle beschikt over een uitgebreide set van webservices (API’s). Hiermee is het mogelijk om je eigen systeem te koppelen met Moodle zodat bijvoorbeeld gebruikers, cursussen en resultaten uitgewisseld worden.

Alle webservices zijn uitgebreid gedocumenteerd op docs.moodle.org/dev/Core_APIs
Moodle ondersteunt alle bekende integraties zoals Learning Tools Interoperability (LTI), SCORM, xAPI’s en authenticatiemethodes zoals OAuth2, OpenID en SAML2. Een aantal integraties zitten standaard in Moodle en sommige zijn beschikbaar via community- en of maatwerk plugins.

Zie ook ons overzicht met Moodle integraties.
Een community plug-in is een aanvullend stukje software. Deze software kan je gratis aan Moodle toevoegen. De community plug-in wordt niet door Moodle HQ ontwikkeld maar wel gecontroleerd en gepubliceerd op download.moodle.org. De software ontwikkelaar is zelf verantwoordelijke voor het bijwerken van de software voor de nieuwe releases van Moodle. Het kan voorkomen dat een oude community plugin niet meer ondersteund wordt en dat deze vanwege security en privacy redenen verwijderd moet worden.

Alleen Avetica beschikt als Moodle Premium Partner over gekwalificeerde Moodle consultants en ontwikkelaars. Zij hebben jarenlange ervaring met Moodle projecten in allerlei sectoren zoals het bedrijfsleven, overheid, gezondheidszorg, non-profit organisaties en het onderwijs.

Voor korte en langdurige projecten kunnen zij ingehuurd worden. Neem contact op voor meer informatie en tarieven. 

Ja, dit is mogelijk. We sommen de mogelijkheden op met voor- en nadelen.

  1. App voor Moodle LMS: deze app kan je gratis downloaden voor Android en iOS. Nadeel is dat deze app geen community- of maatwerk plug-ins ondersteunt. Qua logo en kleuren kan je niets instellen.
  2. App in jouw huisstijl voor Moodle LMS: deze app wordt ontwikkeld in jouw huisstijl en daar betaal je eenmalig en jaarlijks een flink bedrag voor. Je kan geen community- of maatwerk plug-ins in de app gebruiken.
  3. App voor Moodle Workplace: deze app kan je gratis downloaden voor Android en iOS. Nadeel is dat deze app geen community- of maatwerk plug-ins ondersteunt. Qua logo en kleuren kan je niets instellen.
  4. App in jouw huisstijl voor Moodle Workplace: deze app wordt ontwikkeld in jouw huisstijl en daar betaal je eenmalig en jaarlijks een flink bedrag voor. Je kan geen community- of maatwerk plug-ins in de app gebruiken.


Een alternatief is de Moodle webapp die door Avetica is ontwikkeld. Hiermee zorg je dat jouw deelnemers snel mobiel inloggen middels Single Sign On (SSO). De Moodle site wordt getoond in de jouw huisstijl en alle community- en maatwerkplugins kan je gewoon gebruiken.

Moodle is een officiële gecertificeerde B-Corporatie en maakt deel uit van een wereldwijde gemeenschap van missie-gedreven bedrijven die zich toeleggen op het gebruik van bedrijven als een kracht voor het algemeen belang.

Bekijk de Bcorp certificering van Moodle.
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.914 andere abonnees