Alternatieven voor SCORM (10): terug bij af?

Terug bij af

De afgelopen weken ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor SCORM. Niet dat ik tegen SCORM ben. Ik hoop dat cursusontwikkelaars de juiste keuzes maken bij het ontwikkelen van leercontent. Mijn oproep is om niet standaard naar een auteursprogramma te grijpen om een SCORM module te maken. Bedenk vanuit je didactische aanpak welke tools het beste zijn om je doelen te halen.

Toen 20 jaar geleden de SCORM standaard werd geïntroduceerd wilde men een oplossing voor het probleem dat elk leermanagementsysteem haar eigen tools gebruikt om leercontent mee te ontwikkelen en dat de uitwisseling van content erg moeilijk was. ‘Eventjes’ overstappen naar een ander leermanagementsysteem was en is nog steeds een hele opgave.

Ei van Columbus?

Was SCORM het ei van Columbus? Nee, zeker niet. Voor bepaalde toepassingen waar leercontent in verschillende leermanagementsystemen getoond moet worden is SCORM een goede standaard gebleken. En omdat er een valide business case ligt en elk leermanagementsysteem SCORM ondersteunt, zal deze oude standaard nog wel blijven. Een eenzijdige standaard en geen oplossing voor het oorspronkelijke probleem.

Als ik naar de e-learningmarkt kijk, dan vallen mij de volgende zaken op:

Eigen tools voor contentontwikkeling

Alle leermanagementsystemen hebben eigen tools om (zonder SCORM) leercontent te ontwikkelen en deze tools worden ook steeds beter. Overstappen naar ander leermanagementsysteem blijft dus een lastige en kostbare stap. Je kan niet zomaar een database met content uitlezen en deze importeren in je eigen leermanagementsysteem. Dat is te simpel gedacht.

‘Walk the talk’ blijft lastig

Organisaties praten veel over nieuwe onderwijsvormen zoals actief leren, competentiegericht leren, social constructivisme, etc. Maar als deze organisaties leercontent gaan ontwikkelen dan vervallen ze bijna allemaal in het zenden van informatie (overigens zie je dit ook terug in de manier waarop ze klassikale trainingen didactisch invullen). Ook de coronacrisis heeft hierin nog weinig verandering gebracht. Het zenden gebeurt nu alleen via programma’s zoals Zoom, Teams, BigBlueButton, etc.

Opmars van LTI zet door

Ik zie een toename van het gebruik van LTI en dat is ook logisch. Ik som de belangrijkste redenen op:

  • Alle content staat centraal op jouw eigen server
  • Jij bepaalt wie toegang heeft. Ook kan je makkelijk weer de toegang intrekken
  • Je hebt geen gedoe met inlogproblemen en het aanmaken van gebruikersaccounts omdat authenticatie een standaard onderdeel is van LTI
  • Cijfers/leerresultaten worden automatisch teruggezonden


Het enige wat me opvalt is dat LTI niet altijd volledig wordt geïmplementeerd door andere leermanagementsystemen of uitgeverijen van leercontent. En dan heb je veel gedoe tussen de aanbieder van de leercontent, aanbieder van het leermanagementsysteem en de klant. Gelukkig is Moodle gecertificeerd voor LTI en dat zouden meer partijen moeten doen. Ik zie voor deze standaard dan ook een mooie toekomst.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees