Moodle rondleiding voor specifieke gebruikers

Toename gebruik rondleidingen

Sinds de komst van Moodle 4 zien wij dat klanten weer wat meer gebruik zijn gaan maken van de Moodle Rondleidingen (Usertours). Rondleidingen zijn heel praktisch om gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe user interface. Het kan ook zijn dat het gebruik is toegenomen omdat wij een aantal gratis rondleidingen voor Moodle 4 aanbieden die je nog steeds kunt downloaden.

Wat zijn rondleidingen?

Een rondleiding wordt aangeboden op het moment dat een gebruiker een bepaalde pagina bezoekt. Je kunt de rondleiding zelf maken of een bestaande aanpassen. In stappen wordt de gebruiker door de omgeving geleidt waarbij de informatie in een modal wordt getoond. Indien je een specifiek onderdeel wil toelichten kun je het zo maken dat de modal dat onderdeel aanwijst.

Rondleiding voor interne medewerkers

Bij een specifieke klant zijn zowel interne als externe gebruikers actief in de omgeving. Men wilde voor de interne medewerkers een specifieke rondleiding dus ben ik eens gaan kijken wat daar de opties waren.

Bij de rondleiding zelf zijn er meerdere filters waarmee je kunt bepalen wie de rondleiding te zien krijgt. Standaard zie je daar de volgende filters:

 • Toegangsdatum gebruiker
 • Categorie cursus
 • Cursus selectie
 • Cursus format (bijvoorbeeld alleen aanbieden bij Tegel format)
 • Rol
 • Thema
 • CSS-selector

Ik had gehoopt op een filter voor een profielveld zodat ik op email-domein kon filteren maar die bestaat niet. Tweede hoop was een sitegroep (cohort) filter maar ook die bestaat niet. Met het aan elkaar knopen van een aantal zaken hebben we het toch voor elkaar gekregen.

Rol op basis van sitegroep

De oplossing zit uiteindelijk in de mogelijkheid om op rol te filteren. Hieronder beschrijf ik wat er nodig is om dit voor elkaar te krijgen.

 1. Lege rol gemaakt “Interne medewerker sitegroep” die kan worden toegewezen op systeem niveau
 2. Sitegroep gemaakt “Interne medewerkers”
 3. Gebruikers toegevoegd aan de sitegroep op basis van email domein
  • Moodle Workplace: Hier kun je een dynamische regel aanmaken die iedereen met een bepaald email-domein in een sitegroep zet
  • Moodle LMS: De recent verschenen plugin ‘Dynamic cohorts‘ kan dit op een vergelijkbare manier (binnenkort meer over deze plugin)
 4. Plugin ‘Cohort role synchronization‘ geïnstalleerd die gebruiker op basis van lidmaatschap van een sitegroep een rol geeft


Alle interne medewerkers hebben nu een rol waarmee je kunt werken in de rondleidingen.

Conclusie

Het is vaak niet de vraag of iets kan in Moodle maar eerder hoe? In dit geval knopen we standaard functionaliteit en plugins aan elkaar om het doel te bereiken. Als jij ook een idee hebt dat iets mogelijk moet zijn maar geen idee hebt hoe, mail ons dan zodat we er samen naar kunnen kijken!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees