Sharing cart, handige plugin voor kopiëren van Moodle cursussen

  • Moodle tips
  • >
  • Sharing cart, handige plugin voor kopiëren van Moodle cursussen

In Moodle zijn er meerdere mogelijkheden om de inhoud van een cursus te kopiëren. Laten we eerst eens kijken naar de standaard mogelijkheden om vervolgens te kijken wat de plugin ‘Sharing cart‘ voor extra’s biedt.

Backup van een cursus

Van elke Moodle cursus kan een backup gemaakt worden. Na het doorlopen van een aantal stappen levert dat een backup bestand op. Dat bestand kan worden gedownload en bijvoorbeeld in een andere Moodle site geupload en terug gezet worden.

Een backup bestand heeft een .mbz extensie. Deze kun je wijzigen in .zip waardoor je het bestand gewoon op je computer kunt openen en bekijken. Je moet dan wel de nodige kennis hebben over de opbouw om te weten waar je naar kijkt.

Terugzetten van een cursus

Bij het terugzet proces (Engels ‘Restore’) kies je een backup bestand uit de omgeving zelf of een bestand wat je hebt geüpload. In het proces kies je voor:

  1. Zet terug als nieuwe cursus: Je kiest een categorie en de backup wordt gebruikt om een nieuwe cursus aan te maken
  2. Zet terug in deze cursus: Het bestand overschrijft de inhoud van de cursus van waaruit je het proces gestart bent
  3. Zet terug in een bestaande cursus: Zelfde als onder 2 maar dan voor een cursus naar keuze

Kopiëren

Indien je kiest voor kopiëren krijg je een scherm waar je enkele details voor je nieuwe cursus in moet voeren. Na het starten van het proces voert Moodle feitelijk geautomatiseerd het backup en terugzet proces voor je uit.

Importeren

Je start in dit geval vanuit de (doel) cursus waarin je iets wil importeren. Je kiest in het proces de (bron) cursus van waaruit je iets wil importeren. In dat proces kun je aangeven of je alles wilt importeren of alleen enkele activiteiten.

Wanneer een activiteit in de bron cursus in sectie 7 staat zal de activiteit na import ook in sectie 7 van de doel cursus staan. Omdat dit voor een hoop gebruikers niet duidelijk is zoek je je vaak suf naar waar je geïmporteerde activiteit is gebleven

Sharing cart plugin

‘Sharing cart’ is een Moodle blok die je kunt toevoegen aan cursussen. Het is feitelijk een winkelmandje waar je onderdelen van een cursus in kunt stoppen. Nadat je het blok hebt toegevoegd aan je cursus krijg je bij elke activiteit en sectie een extra icoon van een winkelmandje. Door op dat icoon te klikken wordt het onderdeel na een bevestiging in de ‘Sharing cart’ gezet.

In de afbeelding van de ‘Sharing cart’ hieronder zie je dat er 2 activiteiten in staan (Link en Keuze). Het folder icoon met de titel ‘Inhoud’ is een volledig gekopieerde sectie inclusief de activiteiten die daarbij horen. Het is zelfs mogelijk om de losse activiteiten in de folder ‘Inhoud’ te ‘schuiven’ door op het pijltje naar rechts te klikken. Het winkelmandje is nu gevuld en je kunt de inhoud in elke willekeurige cursus plaatsen.

Sharing cart inhoud plaatsen

Wanneer je de inhoud van de ‘Sharing cart’ ergens wilt plaatsen voeg je ook in die cursus het blok toe. Je ziet in die cursus dan ook de inhoud en klikt op het rechter icoon in het blok om de activiteit of sectie in je doel cursus te plaatsen. Het item komt bovenaan de cursus pagina te staan met een gestippeld kader. Onderaan elke sectie zie je tevens een gestippeld kader. Door in dat kader te klikken wordt de activiteit onderaan de gekozen sectie geplaatst. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de import functie omdat je zelf de keuze hebt waar het terecht komt.

Conclusie

‘Sharing cart’ een nuttige plugin als je regelmatig inhoud van verschillende cursussen moet kopiëren. Vergeet niet om je winkelmandje af en toe leeg te maken door in de configuratie van het blok te kiezen voor ‘Bulk delete’.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees