De AI principes van Moodle

Mensgerichte AI

Al twee jaar vertelt Martin Dougiamas, oprichter van Moodle, op de Global MoodleMoots over de opkomst en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI). Hij schat in dat de impact van AI groter is dan die van het internet ten tijde van de opkomst daarvan. Sowieso zal AI in de toekomst een belangrijk onderdeel uitmaken van alle technologie die bij leren wordt ingezet. Bij Moodle erkennen ze dat de inzet van AI grote risico’s met zich mee kan brengen voor het onderwijs. Vooral wanneer het wordt geïntroduceerd zonder er goed over na te denken.

De visie van Moodle is dat een mensgerichte aanpak van AI is nodig om de veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid van leren voor iedereen zo optimaal mogelijk te houden. Er zijn een aantal solide principes opgesteld voor de inzet van AI in Moodle. Moodle doet dit vanuit de verantwoordelijkheid, ethiek en waarden die zij belangrijk vindt.

Transparantie

Gebruikers moeten altijd weten wanneer en waar AI wordt ingezet. Dit betekent ook dat (content)ontwikkelaars hun best moeten doen om te vermelden wanneer iets met AI is gemaakt. Op die manier zijn gebruikers altijd op de hoogte en kunnen eventuele problemen vroeg in het proces opgemerkt worden.

Configureerbaarheid

Instellingen, organisaties en studenten moeten altijd kunnen beslissen welke AI-mogelijkheden ze willen inschakelen en gebruiken. Dankzij de modulaire structuur van Moodle heb je maximale controle over de tools in jouw Moodle site.

Data-veiligheid

Privacy en veiligheid van de data en persoonsgegevens zijn erg belangrijk voor Moodle. Dit blijft met alle AI-toepassingen gewoon van kracht. Als er AI-modellen van derde partijen worden aanbevolen of gebruikt, worden deze eerst goed onderzocht.

Gelijkheid

Moodle ondersteunt actief het gebruik van AI-tools om een inclusieve en toegankelijke omgeving te creëren die positieve leerervaringen stimuleert voor iedereen, zonder discriminatie.

Ethiek

In lijn met hun kernwaarden is Moodle sterke voorstander van het ethisch gebruik van AI wereldwijd. Een voorbeeld hiervan is hun belofte aan de EdSAFE Alliance Global. Uiteraard blijft Moodle zich inzetten voor het ondersteunen van ethische keuzes voor alle partners, instellingen, docenten en leerlingen.

Kennis delen

Binnen de organisatie van Moodle zijn al trainingen gegeven over het gebruik van AI. Aan de Moodle community wordt een gratis cursus ‘Lesgeven met AI‘ aangeboden. Deze manier van kennis delen wordt steeds belangrijker.

Belangrijke ontwikkelingen in wetgeving op het gebied van AI en hulpmiddelen om de risico’s van AI in kaart te brengen, worden op de voet gevolgd door Moodle.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees