Bulkacties in Moodle 4.3

‘Bulkacties’ is een nieuwe functionaliteit van Moodle 4.3 die we hier graag wat extra aandacht willen geven. Met deze functie kun je in je cursus een aantal acties tegelijk voor meerdere activiteiten uitvoeren. Iets wat tot nu toe ontbrak en daarmee dus een mooie toevoeging is.

Hoe werkt ‘Bulkacties’?

Wanneer je de cursus in bewerk modus zet, krijg je rechts boven aan de pagina een extra optie ‘Bulkacties’. Wanneer je deze selecteert komt er onderaan de pagina een balk te staan met acties.

Elke activiteit krijgt een selectie vakje waarmee je selecteert voor welke activiteit je een actie wilt uitvoeren. Ook kun je in de balk kiezen voor ‘Selecteer alles’. Je kiest vervolgens voor de volgende acties:

  • Beschikbaarheid: in een modal (*) kun je direct kiezen voor Tonen, Verbergen of Beschikbaar maar niet tonen
  • Dupliceer: de geselecteerde activiteiten worden gedupliceerd en onder het origineel gezet
  • Verplaats: in een modal geef je aan waar je de betreffende activiteiten naartoe wilt verplaatsen
  • Verwijder: in een modal bevestig je dat je daadwerkelijk wilt verwijderen
  • Deel op MoodleNet: indien toegestaan kun je activiteiten delen op MoodleNet, een platform voor het delen van online onderwijsleermiddelen

(*) Ik gebruik hier de term ‘modal’ voor iets wat door de meeste mensen een pop-up wordt genoemd. Pop-ups worden door veel browsers geblokkeerd en worden over het algemeen gebruikt om een extra stuk inhoud te tonen. Wanneer een pop-up toont kan de gebruiker gewoon verder werken / scrollen op de onderliggende pagina. Een ‘modal’ ligt over de oorspronkelijke pagina waarbij je niet verder kunt werken op de achterliggende pagina. Ook vereist een ‘modal’ over het algemeen een actie van de gebruiker. In dit geval bijvoorbeeld een keuze.

Conclusie

Mooie nieuwe functie die het gebruik van Moodle in de praktijk weer een stuk praktischer maakt, zeker voor docenten en functioneel beheerders.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees