Global Moodlemoot 2023 is gestart

Global Moodlemoot 2023

Deze week vindt de Global Moodlemoot plaats in Barcelona. Na 2019 en 2022 is dit alweer de derde editie van deze wereldwijde Moot. 700 mensen uit 56 landen komen 3 dagen bij elkaar om kennis te delen over Moodle en ervaringen uit te wisselen.

Global Partner Day

Op maandag start de Moot met een speciale pre-conferentie voor Moodle Partners. Wereldwijd zijn er 68 partners, waarvan 24 Premium Partners. Als Avetica waren wij vanzelfsprekend ook aanwezig. Op de partnerdag worden we bijgepraat vanuit het Moodle hoofdkantoor en is er gelegenheid om dingen uit te wisselen tussen partners onderling. Naast de meeting voor Partners zijn er Jams voor Developers, UX Designers en Learning Designers. 

Enkele feitjes

Martin Dougiamas (oprichter) geeft wat cijfers over Moodle. Momenteel zijn er 258 mensen werkzaam voor Moodle vanuit 26 verschillende landen. 75% hiervan werkt vanuit huis. 25% vanuit het kantoor in Moodle India.

 • Het marktaandeel van Moodle in het hoger onderwijs en universiteiten is wereldwijd nog steeds erg groot.
 • In de ‘Top tools for Learning 2023’ staat Moodle stabiel op plaats 39. In die lijst is ‘Chat GPT’ met stip op plaats 4 binnen gekomen.
 • Moodle partners dragen een percentage van hun omzet af aan Moodle. ⅔ van het geld wordt besteed aan de doorontwikkeling van Moodle.

B Corp

Moodle is een een gecertificeerde ‘B Corp’ geworden. Met deze certificering laat je zien dat je het als bedrijf belangrijk vindt om niet alleen financiële waarde, maar ook waarde voor mens en milieu na te streven. Dat is bij Moodle zeker het geval! Sustainability Magazine koos Moodle zelf als ‘Number 1 Coolest B Corp’.  In de top 10 komen bedrijven voor zoals Ben & Jerry’s, The Bodyshop en Patagonia.

Moodle Workplace

Emilio Lozana van het Moodle Workplace team deelt enkele hoogtepunten van dit product. Al eerder schreven we over de aankomende Moodle Workplace versie 4.3. Een belangrijke ontwikkeling voor het team is de ontwikkeling van de ‘Learning Catalogue’ waarover later meer.

Moodle en AI

Ook op de Moot is AI een belangrijk onderwerp. Moodle heeft haar principes ten opzichte van AI gepubliceerd. Deze geven aan wat de aanpak en houding van Moodle is ten opzichte van dit onderwerp. Er zijn zeven uitgangspunten gedefineerd. De inzet van AI moet:

 1. Human Centered zijn
 2. Transparant, een gebruik moet altijd kunnen herkennen wanneer AI wordt ingezet
 3. Configureerbaar: Organisaties en gebruikers moeten altijd de keuze hebben om AI in te zetten of niet
 4. Data security: Moodle doet al het mogelijke om data veilig te houden. Dat zal dus ook gelden voor AI componenten die mogelijk in gebruik genomen gaan worden
 5. Gelijkheid: AI kan helpen bij het bieden van gelijke kansen voor lerenden wereldwijd
 6. Ethiek: De inzet van AI binnen Moodle zal altijd ethisch verantwoord zijn
 7. Training: Moodle zal training verzorgen rondom AI en ‘best practices’ delen

Presentaties Integratie partners

Moodle werkt samen met een groot aantal andere bedrijven. Dit worden de Integration Partners genoemd. Op de partner dag stellen alle aanwezige bedrijven zich aan ons voor.

 • Smowl: Proctoring bij online examens
 • Poodll: Set van plugins voor taal trainingen
 • Readspeaker: Tekst naar spraak oplossing
 • Tiny: Nieuwe editor sinds Moodle 4 die ook een betaald model aanbieden
 • Myddleware: Platform om Moodle aan andere systemen te koppelen
 • Brickfield: Controle op toegankelijkheid en automatisch aanpassen van content
 • Mathtype: Plugin om wiskundige en scheikundige formules te kunnen invoeren
 • Nearlife: Platform voor de creatie van interactive video, gamification en VR
 • Intelliboard: Learning Analytics Platform
 • LearnerScript: Enhanced Reporting Tool
 • Zatuk: Video Streaming plugins
 • BigBlueButton: Virtual classroom plugin

Netwerk Moodle Partners

Als Avetica hebben we op deze partnerdag weer veel nuttige informatie gekregen. Ook de uitwisseling van kennis met andere Moodle Partners uit de wereld was nuttig. Het netwerk is verder uitgebreid en geïntensiveerd.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees