Global Moodlemoot 2023 dag 1

Lifelong Intelligence

Vandaag start de echte Moot met een keynote van de oprichter en CEO van Moodle, Martin Dougiamas. Martin praat over AI (Artificial Intelligence) en hoe snel de ontwikkelingen op dit gebied gaan. Hij kijkt terug naar zijn keynote van vorig jaar toen slechts een klein deel van ChatGPT gehoord had en het nu al een tool is, die niet meer weg te denken is. Martin toont enkele live AI demo’s. We kijken ook naar wat Augmented Reality en robots al voor rol spelen.

Universal Basic Income (UBI)

AI zal veel menselijk werk vervangen omdat het sommige taken beter, goedkoper, sneller en veiliger kan uitvoeren. De kans bestaat dus ook dat veel mensen hun baan gaan verliezen. Martin noemt het ‘Universal Basic Income’ wat een basis inkomen voor iedereen zou moeten geven. Met een UBI zouden we in onze basisbehoefte zijn voorzien en kunnen we veel meer tijd besteden aan leren. Ook AI kan een hulpmiddel zijn voor lerenden om bijvoorbeeld de juiste bronnen te vinden of andere ondersteuning te bieden. Binnen het formele leren ziet Martin nog steeds een belangrijke rol voor persoonlijke begeleiding. Hoe leer je nu eigenlijk het beste? Mentorschap en persoonlijke feedback blijven belangrijk en moeten we niet uit handen willen geven aan AI.

Workshops

Gedurende de dag bezoeken we verschillende workshops waaronder één over een plugin die het beste werkt op je mobiele device. Je wordt door de app aan een medestudent gekoppeld en doorloopt samen een ‘reis’. Gedurende die reis deel je video’s en foto’s gekoppeld aan opdrachten. Een leuke manier om ervaringen uit te wisselen met mede studenten.

Moodle bordspel

In één van de workshops speelden we een bordspel met andere deelnemers. Het was een variant op Cluedo waar we door kamers te bezoeken tips kregen waarom de Moodle site in dit spel traag en soms onbereikbaar was. Na 5 tips verzameld te hebben mocht je een gok wagen. Deelnemers waren fanatiek om zo snel mogelijk de oplossing te vinden en zo de Moodle site weer goed bereikbaar te maken. Vanzelfsprekend een leuk idee wat we meenemen naar de Moodlemoot voor Nederland en Vlaanderen die we weer gaan organiseren in 2024.

Training Moodlelaars

Michelle Moore van Moodle US neemt ons mee in hoe zij nieuwe gebruikers van Moodle traint. Veel Moodle schermen kennen veel instellingen en als je die allemaal hebt doorlopen ben je je cursisten vaak al snel kwijt. Michelle kijkt nu meer naar wat heeft een klant nodig en welke leerdoelen wil je bereiken met je Moodle cursus. Op basis daarvan behandeld ze specifieke leeractiviteiten en heeft ook een aantal templates gemaakt met voorbeelden. Op deze manier werkt ze toe naar wat de klant nodig heeft om een eerste training te kunnen lanceren.

Het was goed om te zien dat dit al jaren onze aanpak is voor training alhoewel het aanmaken van templates met voorbeelden nog wel een goed idee is.

Music Jam Night

Er blijken veel muzikale Moodlelaars te zijn! Voor de dinsdagavond was een club afgehuurd in het centrum van Barcelona waar instrumenten aanwezig waren. Er werd de hele avond muziek gemaakt en ook Avetica stond op het podium om ook hier onze bijdrage te leveren.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees