AI genereert Moodle toetsvragen

Toetsen maken veel werk?

Moodle kent een groot aantal bronnen en activiteiten die je in een cursus kunt inzetten. De test of quiz activiteit is zonder twijfel de meest geavanceerde. Ik krijg dan ook vaak de opmerking “Weet je wel hoeveel werk het is om een Moodle toets te bouwen?“. Die vraag komt niet alleen voort uit het feit dat de activiteit zelf heel veel instellingen kent maar natuurlijk ook omdat het maken van goede toetsvragen een wetenschap op zich is.

AI kan helpen

Artificial Intelligence (AI) kan nu ook helpen bij het genereren van toetsvragen. Met de plugin ‘AI Text to questions generator‘ maak je in enkele seconden toetsvragen. Na installatie van de plugin moet je een API key invoeren van een betaald Chat GPT account. Voor deze blog heb ik een account aangemaakt waarbij je voor een proefperiode 5 dollar tegoed krijgt. Het gebruik via de plugin kostte mij per keer ongeveer 0,02 dollarcent.

Hoe werkt het?

In elke cursus verschijnt een link ‘AI Questions’ die je vindt onder ‘Meer’. Na het openen kun je een ‘Story’ invoeren of plakken. In onderstaand voorbeeld voegde ik de Wikipedia tekst over Moodle in. Je maakt een keuze hoeveel toetsvragen je wilt en klikt op ‘Generate Questions’.

De plugin roept Chat GPT aan en komt terug met het door jou ingestelde aantal vragen. Je kunt de vragen bekijken via het vergrootglas achter elke vraag. Ook worden de vragen direct in de vragenpool gezet en kun je ze daar bekijken. Natuurlijk moet je de vragen controleren en eventueel aanpassen want AI blijft een hulpmiddel.

Kwaliteit

Mijn test met de Moodle tekst was vrij beperkt en toch was ik al onder de indruk van de kwaliteit. Bij de eerste vraag “Who developed Moodle?” haalt AI het juiste antwoord vanzelfsprekend uit de tekst maar komt ook met goede afleiders. Niet zomaar wat namen maar enkele die zeker in dit rijtje passen.

Controle

Ik deed ook nog een test met een stukje tekst over Pink Floyd. In de tekst staat “Dit leidde tot enkele wereldwijd bekende albums zoals The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977) en The Wall (1979).

De toetsvraag die ik kreeg zie je hieronder. Als correct antwoord is ‘The Dark Side of the Moon‘ aangeduid. Op zich ben ik dat wel met AI eens maar het staat niet letterlijk in de tekst. Vermoedelijk haalt Chat GPT er dus ook nog andere bronnen bij dan alleen maar de opgevoerde tekst. Je zult de vragen die je krijgt dus altijd nog moeten controleren.

Conclusie

Mooie plugin die snel is geïnstalleerd en geen complexe instellingen heeft. Zeer handig hulpmiddel bij het genereren van toetsvragen en je zo veel tijd kan schelen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees