Adaptief toetsen in Moodle

Wat is adaptief toetsen?

Bij adaptief toetsen wordt het niveau van de toets aangepast naar het niveau van de student op basis van de antwoorden die hij geeft. Geeft een student een goed antwoord dan wordt de volgende vraag iets moeilijker. Beantwoord de student een vraag fout, dan is de volgende vraag makkelijker.

Iedere student krijgt een toets op maat zonder dat hij dat doorheeft. Elke vraag past goed bij zijn niveau. Dit werkt motiverend voor de zwakkere studenten en is uitdagend voor de betere studenten.

Dit klinkt natuurlijk heel mooi maar om daar te komen vergt een flinke inspanning.

Welke voorbereiding in Moodle?

Zorg dat je Moodle beheerder de community plugin Adaptive Quiz heeft geïnstalleerd. Op moment van schrijven is deze plugin bijgewerkt tot Moodle 4.1.

Voor adaptief toetsen heb je een flinke vragenbank nodig. Het niveau tussen de gemakkelijkste en de moeilijkste vraag moet aanzienlijk zijn zodat iedere student een toets op maat krijgt. Vragen die amper onderscheid maken tussen deelnemers met verschillende niveaus maken de toets ineffectief en kunnen onduidelijke resultaten opleveren.

Elke vraag moet automatisch beoordeeld kunnen worden door Moodle. Vragen die gedeeltelijk punten toekennen gaan niet werken en uiteraard kan je open vragen niet gebruiken.

Alle vragen moeten een ’tag’ krijgen met een moeilijkheidsscore in het formaat adpq_n. De letter ‘n’ vervang je door een positief geheel getal, bijvoorbeeld adpq_1 of adpq_50. Je mag ook adpg_1000 gebruiken, als je maar genoeg niveaus hebt om onderscheid te maken in de moeilijkheid van de vragen.

Als laatste voeg je de adaptieve toets toe in je Moodle cursus en stel je deze goed in.

Adaptieve toets starten

In de configuratie van de adaptieve toets stel je het startniveau in, bijvoorbeeld 15 of 20 bij een moeilijkheidsreeks van 1 – 50. Elke student krijgt een paar vragen met deze moeilijkheidsgraad. Op basis van de antwoorden worden makkelijkere of juist moeilijkere vragen getoond totdat aan de stopvoorwaarden is voldaan, zoals:

  • er zijn geen gemakkelijkere vragen meer om te stellen na een fout antwoord
  • er zijn geen moeilijkere vragen meer te stellen na een goed antwoord
  • het maximum aantal vragen is overschreden

Wanneer zet je een adaptieve toets in?

Met een adaptieve toets kan je nauwkeuriger het kennisniveau meten van studenten dan bij een lineaire toets waarbij iedereen dezelfde vragen krijgt. Vaak wordt een adaptieve toets ingezet als diagnostische toets bij het begin van een opleiding. Daarnaast kan je deze toets inzetten om je kennis te onderhouden.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees