Kruiswoordpuzzel als toetsvraag

Vraagtype plugins

Moodle kent standaard veel soorten toetsvragen zoals multiple choice, koppel- en rekenkundige vragen. Ook zijn er in de Moodle plugin database heel wat aanvullende vraagtypes te vinden. Denk bijvoorbeeld aan ‘Ordering‘ waarbij je een aantal items op volgorde moet zetten. Ook ‘All-or-nothing multiple choice‘ wordt vaak geïnstalleerd. Hierbij krijg je een multiple choice vraag met meerdere goede antwoorden. Je krijgt alleen punten als je de vraag exact goed beantwoord. Je mag dus niets missen maar ook geen antwoorden teveel aanduiden.

Kruiswoordpuzzel

Kort geleden verscheen er een nieuw vraagtype ‘Crossword‘. Je kunt zelf een kruiswoordpuzzel bedenken en die opnemen in een toets. Ook H5P kent dit type oefening en daar hoef je alleen maar een aantal aanwijzingen en antwoorden te bedenken waarna H5P er zelf een kruiswoordpuzzel van maakt. Bij het Moodle vraagtype moet je dat allemaal zelf bedenken.

Hoe werkt het?

Bij de vraagtekst voer je alleen de opdracht in. Dat kan zo simpel zijn als “Maak deze kruiswoordpuzzel”.

Je voert vervolgens in hoe groot je canvas voor de puzzel moet zijn. Hoeveel rijen en kolommen? Hier zie je dus al dat je zelf het ontwerp van de puzzel moet maken. Je kunt dit later eenvoudig aanpassen.

Je hebt vervolgens 3 keuzes die bepalen hoe wordt omgegaan met bijzondere tekens zoals é of ï. Daarna ga je aan de slag met het invoeren van je woorden. Onder ‘Answer’ voer je het antwoord in en bij ‘Clue’ de aanwijzing. Er is ook nog ruimte voor feedback. Per woord bepaal je zelf de plaatsing op het canvas. In onderstaand voorbeeld komt ROTTERDAM horizontaal vanaf veld 1 A. Het tweede woord komt verticaal vanaf 1 I.

Na elke invoer kun je een ‘Preview’ opvragen en zie je dus of je kruiswoordpuzzel er goed uit ziet. Je hoeft niet tussendoor op te slaan dus als het niet goed uitpakt wijzig je de plaatsing en vraag je weer een voorbeeld op. In het voorbeeld zie alleen de rijen en kolommen en woorden.

Weergave in een toets

In een toets krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de puzzel te maken en na het indienen zie je hoe je hebt gedaan. In mijn voorbeeld zijn er 7 vragen en dus ook 7 punten te verdienen.

Toetsvragen invoegen in normale content

Dit vraagtype leent zich ook goed om in te voegen in je normale content. Bijvoorbeeld in een Moodle boek activiteit waar je eerst wat theorie uitlegt en vervolgens, voor de interactie, een puzzel aanbiedt. Als je dat wat lijkt kun je eens kijken naar het ‘Embed questions filter‘. De vraag moet van een ID zijn voorzien en met een knopje in de editor kun je die vraag dan eenvoudig aan je content toevoegen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees