Drie tips voor verkopen van Moodle cursussen

Cursussen verkopen

Je kunt Moodle op veel verschillende manier inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een ‘gesloten’ omgeving voor een school of interne bedrijfsacademie. Ook zijn er Moodle omgevingen waar iedereen een account kan aanmaken en cursussen kan kopen. De verkoop van je cursussen kun je op verschillende manieren regelen. We bespreken verschillende opties:

1. Avetica plugins

Om cursussen te verkopen heeft Avetica twee plugins:

a. Business to Consumer: Coursepayments plugin (gratis te installeren)
b. Business to Business: Voucher plugin (abonnement voor gebruik)

Coursepayments loopt via Mollie waarbij de gebruiker die een cursus koopt zelf afrekent via iDeal of creditcard.

Onze ‘Voucher’ plugin geeft je de mogelijkheid om vouchers te maken die geldig zijn voor 1 of meerdere cursussen. De klant koopt bijvoorbeeld 100 vouchers in die zij zelf uit kunnen delen. Je hoeft hier dus niet op voorhand te weten wie de gebruikers zijn.

2. Koppelen met webshop

Er zijn ook klanten die een koppeling realiseren met een webshop. In veel gevallen wordt dan gewerkt met de Edwiser plugin vanuit WordPress.

Binnenkort wordt ook een nieuwe Moodle Certified Integration Partner gepresenteerd die een webshop oplossing biedt. Zodra daar meer over valt te melden lees je dat hier.

3. Course credit plugin

In de plugin database kun je echter ook ‘Course credit enrolment‘ vinden. Enrolment staat in het Nederlands bekend als ‘Aanmelding’ wat betekent dat de plugin een manier is om gebruikers zichzelf aan te laten melden voor een cursus. Op deze plugin gaan we wat verder in.

Op cursusniveau stel je in hoeveel credits de specifieke cursus kost. Aardige extra instelling is dat je een sitegroep aan de aanmeldmethode kunt koppelen zodat alleen leden van een bepaalde sitegroep op deze manier kunnen aanmelden.

Instelling aantal credits op cursusniveau

Hoe werkt course credit?

De plugin werkt op een heel eenvoudige manier. Als eerste maak je een extra profielveld aan wat je bijvoorbeeld ‘Credits’ noemt. In dat profielveld wordt de numerieke waarde opgeslagen van de credits die een gebruiker heeft gekregen. Belangrijk is dat het veld zo wordt ingesteld dat het ‘Geblokkeerd’ is maar wel zichtbaar voor de gebruiker. De gebruiker kan dus wel zijn of haar saldo inzien maar niet aanpassen. Het profielveld kan per gebruiker eenvoudig gevuld worden met een CSV bestand.

Profielveld

Instellingen plugin

In de plugin geef je aan in welk profielveld de credits worden opgeslagen.

Mapping naar juiste profielveld

Saldo gebruiker

De gebruiker ziet het saldo op zijn of haar profielpagina of wanneer hij of zij een cursus probeert te kopen. Indien de gebruiker bijvoorbeeld 100 credits heeft en een cursus koopt van 25 credits wordt het profielveld ‘Credits’ voor die gebruiker bijgewerkt naar 75.

Cursus kopen

Wanneer er onvoldoende credits zijn geeft de aanmeldingspagina aan wat die cursus kost en wat het huidige saldo is.

Onvoldoende credits

Wanneer gebruiken?

Voordeel van de plugin is dat deze zeer eenvoudig is in gebruik. Nadeel is dat de credits direct aan een gebruiker toegewezen moeten worden. Ook is er geen enkele betaalmethode gekoppeld dus de betaling voor je credits moet je regelen via je eigen facturatie.

In combinatie met Moodle Workplace zie ik echter wel een hele mooie toepassing! Binnen Moodle Workplace kun je jouw cursusaanbod maken. Je verkoopt per klant vervolgens een hele eigen tenant in de huisstijl van die klant. Alle gebruikers van die klant krijgen 500 credits en kunnen zelf cursussen kopen! Welke andere opties zie jij nog?

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees