Moodle plugins wat zijn het en waar moet je op letten?

 • Moodle tips
 • >
 • Moodle plugins wat zijn het en waar moet je op letten?

De komende periode publiceren we een aantal artikelen over Moodle plugins. Voor nieuwe Moodle gebruikers eerst maar eens wat uitleg over wat Moodle plugins nu eigenlijk zijn en waar je op moet letten.

Moodle als LEGO® basisset

De ‘M’ van Moodle staat voor ‘Modulair’ wat betekent dat Moodle modulair is opgebouwd. In mijn trainingen gebruik ik LEGO® dan vaak als voorbeeld om dit toe te lichten. Wanneer je Moodle installeert krijg je feitelijk een basisset met modulaire bouwstenen. Als beheerder zie je dat bijvoorbeeld als je de taalbestanden gaat bewerken in de verschillende php bestanden of in Moodle zelf waar veel van de functionaliteit is te vinden onder Sitebeheer / Plugins.

Plugins als uitbreiding

Moodle is een open source systeem wat wil zeggen dat de code (software) open is. Heel de wereld kan die code inzien en ‘uitbreidingen’ (plugins) maken. Het idee daarbij is dat Moodle er in zijn geheel beter van wordt en van tijd tot tijd wordt een community plugin opgenomen in de standaard code van Moodle.

Van vraag naar oplossing

Wij krijgen voortdurend vragen of bepaalde dingen mogelijk zijn met Moodle. Vanzelfsprekend proberen we eerst helder te krijgen waar iemand naar op zoek is. Vervolgens lopen we de volgende stappen door:

 1. Instelling
  Is er een Moodle instelling die mogelijk maakt wat de klant wil?
  Men wil het bijvoorbeeld mogelijk maken dat gebruikers zelf een account aan kunnen maken. Het inschakelen van de authenticatie methode ‘E-mail zelfregistratie’ is dan snel gedaan. In Moodle Workplace kan dat zelfs per tenant.
 2. Plugin
  Kan de vraag niet beantwoord worden met een instelling dan kijken we naar plugins. Gebruikers mogen bijvoorbeeld zelf wel een account aanmaken maar die moeten goedgekeurd worden door een beheerder. In dat geval kom je uit bij de plugin ‘Email-based self-registration with admin confirmation‘ wat een variatie is op de standaard methode ‘E-mail zelfregistratie’.
 3. Maatwerk
  Voor de volledigheid vermeld ik hier optie 3 ‘Maatwerk’ waarbij wij, na het maken van een beschrijving, een klant specifieke plugin maken. Indien gewenst kan deze plugin ook aan de community worden aangeboden.


Het komt regelmatig voor dat de oplossing ligt in een combinatie van een instelling en één of meerdere plugins. Loop je tegen een uitdaging aan schroom dan niet om contact met ons op te nemen zodat we mee kunnen denken over de beste oplossing!

Plugin zoeken

Terug naar plugins! Alle Moodle plugins (momenteel 1.925) zijn terug te vinden op de Moodle plugin pagina. Je kunt daar eenvoudig zoeken op de volgende criteria:

Moodle plugin pagina
 • Doel: bijvoorbeeld plugins voor beheer of communicatie
 • Plugin type: zoek op aanvullende vraagtypes of bijvoorbeeld cursus formats
 • Moodle versie: bepaal voor welke versie de plugin geschikt moet zijn
 • Award winning: plugins krijgen awards bijvoorbeeld of ze speciaal geschikt zijn voor Moodle Workplace
 • Onderdeel van een set: bijvoorbeeld alle plugins voor Microsoft 365


Bij de laatste selectie kom je ook ‘Seeking new maintainer‘ tegen. Plugins worden in veel gevallen gemaakt door zelfstandige ontwikkelaars die op enig moment iets anders gaan doen dan Moodle. Op deze manier wordt een nieuwe beheerder voor de plugin gezocht zodat de community er van kan blijven profiteren.

Onder de filters kun je ook nog klikken op ‘Recently updated’ of ‘Recently added’. In de komende periode bespreek ik enkele plugins die recent zijn toegevoegd.

Plugins waar moet je op letten?

Wanneer jouw vraagstuk opgelost kan worden met een plugin is dat meestal een hele goede en vaak gratis oplossing. Je neemt echter wel iets in gebruik waar je je (leer)proces op in gaat richten en wat je een langere tijd wilt blijven gebruiken. Hieronder waar je op moet letten bij de keuze voor een plugin.

 1. Moodle versie
  Plugins worden uitgebracht voor een bepaalde Moodle versie en moeten bijgewerkt worden zodra er nieuwe Moodle versies uitkomen. Vergelijkbaar met apps op je telefoon die bijgewerkt moeten worden als je operating systeem van je telefoon wordt geüpdatet. Kijk dus altijd goed of de plugin die in gebruik wilt nemen geschikt is voor de Moodle versie waar jij mee werkt. Je kunt dat zien op de pagina van de plugin zelf en op het tabblad ‘Versions’.
 2. Historie plugin en stats
  Het kan zijn dat de plugin beschikbaar is voor jouw versie maar nog niet veel historie heeft. Het gaat dan soms om een relatief nieuwe ontwikkelaar en wordt het zaak om te kijken wie de ontwikkelaar is. Ook kan het een goed idee zijn om te kijken naar het tabblad ‘Stats’ waar je kunt zien hoeveel (geregistreerde) sites de plugin gebruiken. Bij een populaire plugin is de kans klein dat deze zonder beheerder komt te zitten mocht de huidige beheerder iets anders gaan doen.
 3. Ontwikkelaar plugin
  Onder het kopje ‘Maintained by’ is te zien wie de ontwikkelaar en beheerder is van de plugin. Wij kennen bepaalde ontwikkelaars en hun plugins goed en kunnen je adviseren of het verstandig is om de plugin in gebruik te nemen.
Voorbeeld versies plugin

Wat als mijn plugin niet meer wordt ondersteund?

Je hebt ooit alle stappen hierboven doorlopen en toch wordt jouw plugin nu niet meer ondersteund voor de nieuwe Moodle versie. Het is dan altijd mogelijk dat wij de plugin downloaden en geschikt maken voor jouw Moodle versie. In dat proces krijg je feitelijk een stuk maatwerk aangezien wij de plugin ook zullen hernoemen om verwarring met de originele versie te vermijden.

In de komende periode aandacht voor een aantal recent toegevoegde plugins.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees