Vooruitblik Moodle 4.0: drie nieuwe onthullingen waaronder nieuw cursusoverzicht

  • Moodle tips
  • >
  • Vooruitblik Moodle 4.0: drie nieuwe onthullingen waaronder nieuw cursusoverzicht

Moodle 4.0

Vorig jaar is Moodle gestart met een groot project om de gebruikerservaring (User Xperience UX) flink onder handen te nemen. Een project wat ook zeker nodig was. In nauw overleg met de community van docenten, studenten, beheerders, ontwikkelaars, Moodle Partners en de Moodle Users Association zijn de prototypes ontworpen en ontwikkeld. In dit proces is tevens samengewerkt met externe adviseurs op het gebied van toegankelijkheid van software zodat Moodle 4.0 ook blijft voldoen aan WCAG 2.1 AA, de wereldwijde standaard voor digitale toegankelijkheid.

Moodle heeft nu drie nieuwe zaken onthuld die de UX verbeteren en zij willen dit tonen aan de hele wereld.

Nieuw cursusoverzicht

De nieuwe speciale pagina ‘Mijn cursussen’ geeft een helder overzicht van alle cursussen die de gebruiker volgt. In dit overzicht staan ook per cursus de voltooiingsdetails zodat je in één oogopslag de voortgang van jouw leerproces ziet.

Nieuw cursusoverzicht voor Moodle 4.0

Cursusindex

Een andere belangrijke verbetering in Moodle 4.0 is de toevoeging van een nieuwe cursusindex op de cursuspagina, waardoor het voor zowel studenten als docenten gemakkelijker wordt om activiteiten en bronnen te vinden.

Het inklapbare en uitbreidbare onderdeel helpt studenten de cursusstructuur beter te begrijpen en hun voortgang op het goede spoor te houden. Het betekent ook dat gebruikers veel minder hoeven te scrollen om door de cursus te navigeren, waardoor ze snel toegang hebben tot elke sectie en activiteit.

Docenten zullen deze nieuwe functionaliteit zeker ook waarderen omdat ze het kunnen gebruiken om activiteiten (en zelfs hele secties) binnen een cursus te slepen en te verplaatsen.

Index op cursuspagina

Nieuwe iconen voor activiteiten en bronnen

Alle iconen voor activiteiten en bronnen zijn opnieuw ontworpen. De vormen zijn meer gestandaardiseerd en er zijn heldere kleuren gebruikt om te zorgen dat de iconen snel herkend worden.

Nieuwe set van iconen

Overige verbeteringen

Er zijn ook verdere verbeteringen die de cursuspagina gemakkelijker en sneller in gebruik zullen maken.

  • In de bewerkingsmodus kunnen docenten nu overal nieuwe secties invoegen met slechts één klik. Dit betekent dat je niet langer hoeft te wachten tot de pagina opnieuw is geladen of hoeft te selecteren hoeveel secties je wilt toevoegen.
  • De interface die wordt gebruikt om activiteiten te verplaatsen, wordt ook opnieuw ontworpen en zal vereenvoudigde beschrijvingen bevatten die navigatie veel gemakkelijker maken en die het ook vergemakkelijken om de bestemming voor je activiteit sneller te vinden.
  • De weergave van de voltooiing van activiteiten zoals recent toegevoegd in Moodle 3.11, zal verder worden verbeterd door uitgebreide informatie over een activiteit en de voltooiingscriteria ervan in een activiteitenkaart te tonen.

Impact voor jouw Moodle omgeving?

Bij het lezen van dit artikel vraag je je misschien af wat de impact is voor jouw eigen Moodle omgeving? Wat die impact gaat zijn is nog lastig te zeggen, maar dat die er gaat zijn is zeker! Het thema van je omgeving zal in ieder geval opnieuw gemaakt moeten worden. Ook worden er veel verschillende cursusformat plugins gebruikt. Hoe gaan die zich gedragen in de nieuwe versie? Allereerst zullen wij als Avetica ruim de tijd nemen om met de prototypes van Moodle 4.0 te spelen. Ook gaan wij een aantal test upgrades uitvoeren om te leren wat de impact is op bestaande sites. In de komende maanden zullen wij onze ervaringen hier verder delen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees