Plugin voor aanmelding in cursus ‘AutoEnrol’ verbeterd!

  • Moodle tips
  • >
  • Plugin voor aanmelding in cursus ‘AutoEnrol’ verbeterd!

Aanmelding

Moodle beschikt standaard over een aantal aanmeld methodes. Aanmelding, in het Engels ‘Enrolment’, is het proces om gebruikers aan een cursus gekoppeld te krijgen. Naast de standaard methodes ‘Manueel’ en ‘Zelfaanmelding’ kent Moodle een redelijk aantal aanmeld plugins.

AutoEnrol

Eén van die plugins bestaat al langer en is vrij populair. Het gaat daarbij om ‘AutoEnrol‘ waarmee je gebruikers automatisch kunt aanmelden nadat ze inloggen op je Moodle site wat je bijvoorbeeld kunt inzetten om elke gebruiker aan te melden voor een introductie cursus. Ook kun je AutoEnrol zo instellen dat een gebruiker aangemeld wordt nadat men op een cursus heeft geklikt.

Casus

Die laatste optie was praktisch in een klant situatie waar gebruikers vanaf een andere site verwezen worden naar het open aanbod wat bestaat uit cursussen in één specifieke Moodle categorie. De link naar zo’n categorie is specifiek en kon achter een knop worden gezet op de website. De cursussen in die categorie moesten vervolgens alleen voor leden van de klant vrij toegankelijk zijn terwijl anderen een toegangscode nodig hadden. We hebben ‘AutoEnrol’ allereerst toegevoegd aan alle cursussen uit het open aanbod.

Verbetering AutoEnrol

Vervolgens bleek er in de laatste versie van AutoEnrol een perfecte integratie te zijn gemaakt van de standaard Moodle functionaliteit ‘Beperk toegang’. In de plugin opgenomen als ‘User filtering’. We konden aan ‘AutoEnrol’ een criterium toevoegen dat het veld ‘Nummer (ID)’ in het profiel van de gebruiker ‘niet leeg’ mocht zijn. Bij klanten is dat veld namelijk gevuld (niet leeg) waardoor zij voldoen aan het criterium en zich konden aanmelden. Indien een niet-lid op de cursus klikte gebeurde er niets. Voor die doelgroep was ‘Zelfaanmelding’ met een sleutel beschikbaar. Eén cursus kan namelijk meerdere aanmeld methodes hebben.

In het voorbeeld hieronder zie je een combinatie van ‘Nummer (ID)’ en een periode. Groeperen op een bepaald profielveld was al aanwezig in de plugin.

Op plugin niveau bepaal je welke criteria je beschikbaar wilt maken binnen AutoEnrol. Ik zie vooralsnog alleen een toepassing voor ‘Beperking door tijd’ en ‘Beperking door profiel’.

Aanpak

Als Avetica krijgen wij regelmatig vragen of iets in Moodle mogelijk is. Nadat wij goed naar de vraag hebben geluisterd kijken wij als eerste of aan de vraag invulling kan worden gegeven door het doen van 1 of meerdere instellingen in Moodle? Lukt dat niet dan gaan we naar de veelal gratis plugins. De oplossing kan ook zitten in een combinatie van een instelling en een plugin. Bieden beide geen oplossing maar is er wel behoefte aan extra functionaliteit kan er na het maken van een uitgebreide beschrijving altijd nog maatwerk gemaakt worden.

De verbetering in AutoEnrol was voor deze klant perfect en maakt dat in een behoefte is voorzien zonder een vaak duurder maatwerk traject. Sta je ook voor een uitdaging en ben je benieuwd of Moodle een oplossing biedt, neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees