H5P nieuwe content types bruikbaar in Moodle?

Live engagement tools

In juni publiceerde H5P over het uitkomen van ‘live engagement tools’. Een drietal nieuwe (beta) content types met de mogelijkheid om live in te zetten tijdens een virtuele of fysieke bijeenkomst. Bij deze nieuwe content types kunnen gebruikers realtime reageren en jij als docent kunt dit ook direct volgen. Het gaat om:

  1. Word cloud: maak een poll aan waarbij gebruikers reageren door het intypen van een woord of term
  2. Emoji cloud: maak een poll aan waarbij gebruikers reageren met een emoji
  3. Multipoll: combineer je polls met andere H5P content types
H5P Live engagement tools

Inzetbaar in Moodle?

Nieuwsgierig als ik ben ging ik direct naar mijn eigen Moodle site om de tools uit te proberen. In die site beschik ik over zowel H5P als plugin (mod_hvp) als over de H5P versie (mod_h5p) die in de Moodle standaard software is opgenomen. De laatste zou nieuwe content types automatisch moeten installeren maar ik vond ze nog niet. Voor de plugin geldt dat je het voorbeeld van H5P zelf kunt downloaden en die vervolgens upload in jouw site waarna je het zou moeten kunnen gebruiken. Helaas gaf dit een foutmelding. Mijn laatste optie was mijn account op h5p.org maar ook daar trof ik ze niet aan! Dus hoe kon ik dan met die nieuwe coole tools spelen?

Als Avetica zijn wij al vanaf dag 1 zeer enthousiast over H5P en hebben goed contact met de oprichter Svein-Tore Griff With. Een mail richting Svein-Tore over deze release was dus snel verzonden. Al snel had ik een reactie die ik hier graag met jullie deel.

H5P.com

Helaas blijkt uit de uitleg dat de nieuwe content types niet bruikbaar zijn in de Moodle plugins. Voor de technici onder ons Moodle draait op PHP en deze nieuwe content types vereisen nog andere software.

Daarnaast zoekt H5P naar manieren om zoveel mogelijk van het product open-source te houden maar tegelijkertijd inkomsten te genereren om het product H5P duurzaam te houden en door te kunnen ontwikkelen. Reden waarom een aantal mogelijkheden van H5P, waaronder dus deze nieuwe tools, alleen beschikbaar zullen zijn voor betalende klanten. H5P.com is het portaal waar je een account kunt maken en over alle opties kunt beschikken. Wat de exacte kosten zijn na je 30 dagen proef licentie is mij niet geheel duidelijk. H5P zoekt nog naar het juiste model om verdere inkomsten te genereren. Al eerder speelde men met de gedachte om een soort supporter programma te starten wat mogelijk nu in H5P.com geïntegreerd wordt. Bedrijven en organisaties kunnen zich dan melden en zo bijdragen aan dit mooie project en tegelijkertijd over alle opties beschikken.

H5P en LTI

Vanuit H5P.com blijk je een LTI constructie op te kunnen zetten. LTI is een standaard waar wij veel over schrijven omdat deze standaard de mogelijkheid biedt om allerlei ‘Learning Tools’ te integreren in Moodle. Zo dus ook met H5P! Je maakt in H5P.com je content en koppelt de twee systemen via LTI aan elkaar. Op deze manier kun je over alle content types beschikken en beheer je de content centraal. Op dit moment de enige manier om over de nieuwe content types te beschikken. Persoonlijk ga ik nog eens met die constructie spelen om daar later op terug te komen. Als jij al ervaring hebt lezen we dat natuurlijk graag!

Zegt het voort!

Ook zonder de nieuwe content types blijft H5P een geweldige tool om jouw leertrajecten interactief en aantrekkelijk te maken. Ik vroeg Svein-Tore hoe ik onze lezers nog kon bewegen om op 1 of andere manier bij te dragen aan het project? Zijn antwoord was dat dit eigenlijk kan ‘by spreading the word’ via social media, hosting workshops, geven van trainingen etc. Ook vertalingen zijn een belangrijke manier om bij te dragen. Meer over het bijdragen aan H5P kun je lezen op de speciale contributies pagina.

Plugin of core?

Tijdens het schrijven van dit artikel kwam ik ook een recente tweet tegen van H5P. Zij roepen hierin op om binnen Moodle hun eigen plugin (mod_hvp) te gebruiken, of zoals hierboven genoemd H5P.com, maar dus niet de Moodle standaard activiteit. Een jaar geleden schreef men al wat uitgebreider over de voor- en nadelen waarbij met name de beperkte uitwerking in de Moodle standaard activiteit de reden is om voor de H5P plugin te kiezen. Moodle heeft namelijk niet de integratie met de H5P (content) Hub geïmplementeerd. H5P zal de komende tijd verder investeren in de uitrol van deze H5P Hub met daaraan gekoppeld een OER Hub. OER staat voor Open Educational Resources wat betekent dat content ontwikkelaars wereldwijd open content met elkaar kunnen delen via de H5P OER Hub.

Tweet H5P

Conclusie

Er staat ons op het terrein van H5P nog heel wat moois te wachten! Hoe dit allemaal in Moodle past blijven wij op de voet volgen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.882 andere abonnees