Moodle LTI tips

Als je deze blog al wat langer volgt heb je vast al eens gehoord van LTI (Learning Tools Interoperability). Voor lezers die het niets zegt, LTI is een standaard waarmee je content van één LMS beschikbaar kunt maken in een ander LMS. Je spreekt in dit kader over een provider en consumer. Jouw site is ‘provider’ als jij een cursus hebt die je open wil stellen voor gebruikers van een ander LMS. Je maakt een LTI provider aan in Moodle en verstrekt een link en code aan de andere partij. De andere partij (consumer) voert deze in in zijn / haar LMS waarna gebruikers vanuit die omgeving jouw cursus kunnen benaderen. LTI zorgt voor de authenticatie en aanmelding. Wil jij content benaderen van een andere partij word jij de consumer.

Wij merken dat er soms gedaan wordt of het heel lastig is om een LTI constructie op te zetten. Natuurlijk moet je weten waar je op moet letten maar in de basis is het relatief eenvoudig. Toch ontdekken wij soms ook nog zaken die we hier graag delen.

John Baird

In een bepaalde Moodle omgeving waar we met LTI werken kwam een bepaalde gebruiker voor met de naam ‘John Baird’. Bij de klant was niet bekend wie dit was en kwam de vraag waar deze gebruiker vandaan zou kunnen komen. Toen ‘John Baird’ ook in een volledig andere omgeving opdook was het tijd voor wat nader onderzoek. Ook in de tweede omgeving werd gewerkt met LTI dus mogelijk zat daar een oorzaak. Wat mij opviel was dat John in beide omgeving ook een logo had als profielfoto wat mij bekend voorkwam. Dit bleek het logo te zijn van IMS Global, de beheerder van de LTI en Scorm standaard. Na wat verder zoeken kwam ik uit bij een site waarmee je LTI kunt testen https://lti.tools/saltire/tc Dit tooltje bleek gebruikt te zijn en maakt een gebruiker aan met de naam ‘John Baird’ en het IMS logo als profielfoto. Overigens een bijzonder nuttig tooltje! Kom je John dus tegen kun je hem eenvoudig verwijderen zonder dat er iets kapot gaat. Zoals je in het voorbeeld van de tool kunt zien zou het ook kunnen zijn dat je ‘Sean Connery’ tegen komt!

LTI test tool

Juiste rol koppelen

Wanneer je een LTI provider aanmaakt ga je een ander LMS toegang geven tot jouw content. Je kunt daarbij aangeven welke rol een gebruiker krijgt in jouw LMS. Het kan zijn dat iemand aan de kant van de consumer Leraar is en dat je die rol ook wilt geven in jouw LMS. In de regel zul je echter willen dat alle gebruikers vanuit het andere LMS in jouw omgeving alleen maar de Leerling rol krijgen. In een bepaalde situatie had men hier niet goed op gelet en kregen gebruikers de rol Leraar. Men kon dus ook allemaal gebruikers van andere partijen zien. Dit leidde vanzelfsprekend tot een vraag over privacy. Let dus goed op bij het maken van de koppelingen dat je de juiste rol selecteert.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees