Centraal Contentbeheer (2): De kracht van de LTI-provider

  • Moodle tips
  • >
  • Centraal Contentbeheer (2): De kracht van de LTI-provider

Learning Tools Interoperability

In deel 2 van deze korte serie blogs over Centraal Contentbeheer wil ik de kracht van de LTI-provider bespreken. LTI is een international protocol en de letters staan voor Learning Tools Interoperability. Met deze techniek kan je heel gemakkelijk leercontent die buiten jouw leermanagementsysteem staat opstarten. Of jij kan leercontent delen via LTI. Ook worden leerresultaten uitgewisseld.
Moodle is gecertificeerd voor LTI, dus je kan met een gerust hart deze techniek inzetten.

LTI provider + consumer

Bij LTI hebt je twee kanten, de provider en de consumer. Bij de provider staat de leercontent en de consumer start die leercontent op vanuit zijn eigen leermanagementsysteem. Om het duidelijk te maken geef ik een voorbeeld vanuit twee perspectieven, de aanbieder van de content en de lerende.

Voorbeeld vanuit perspectief van de aanbieder

Je bent uitgever van digitale leercontent en je verkoopt onder andere een module over ‘Integriteit op de werkvloer‘. Aan een grote klant heb je 250 licenties verkocht van deze module. De klant vraagt om die module in zijn eigen leermanagementsysteem te plaatsen, maar als uitgever wil je controle houden over je content. Je stelt voor om de module te ontsluiten via LTI en de klant gaat hiermee akkoord. In Moodle publiceer je deze module via LTI en stel je het maximaal aantal gebruikers in op 250. Je stuurt de LTI-link en de secret key op inclusief de factuur. In de weken hierna kan je in je eigen Moodle site zien hoeveel gebruikers van je klant al aan het leren zijn over integriteit.

Voorbeeld vanuit perspectief van de lerende

Je werkt bij een grote organisatie en krijgt te horen dat je een module over ‘Integriteit op de werkvloer‘ moet volgen. Je logt in op het leermanagementsysteem van jouw organisatie en ziet de link naar de module staan. Je klikt erop en een nieuw venster opent zich. Daar zie je de module staat en je begint met leren. Na een paar dagen ben je klaar met de module en in je leermanagementsysteem zie je dat de cursus voltooid is.

Mogelijkheden van LTI-provider

In bovenstaand voorbeeld is de module gedeeld met één klant. Het leuke is dat je deze module opnieuw kan delen voor andere klanten. Elke klant krijgt een unieke LTI-link en secret key. En per klant kan je de maximaal aantal gebruikers en einddata instellen. Al jouw klanten volgen dezelfde module. Mocht je een foutje hebben ontdekt in de content, dan hoef je deze maar op één plek bij te werken. Het is niet nodig om de LTI-linkjes opnieuw op te sturen.

Uitleg LTI provider

In onderstaande video krijg je in 2:26 minuten een korte Engelstalige uitleg hoe je een cursus kan publiceren via LTI. Je ziet de vormgeving nog van een oude 3.1 site. Gelukkig is de look-and-feel flink verbeterd sindsdien, de functionaliteit is nog hetzelfde gebleven.

Meer weten?

Wil je meer weten over LTI?

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees