Moodle Privacy (16): Schakel zoekzone gebruikers uit

  • Moodle tips
  • >
  • Moodle Privacy (16): Schakel zoekzone gebruikers uit

Zoeken binnen Moodle

Binnen Moodle LMS / Workplace kan je zoeken naar content. Handig als je een cursus zoekt over bijvoorbeeld Timemanagement. De standaard zoekmachine van Moodle doorzoekt alleen gegevens die opgeslagen zijn in de eigen database van Moodle. Je hebt een extern systeem zoals Solr of Elasticsearch nodig om ook documenten te doorzoeken. Een PDF in je cursus zal door de standaard zoekmachine van Moodle niet geïndexeerd worden en door Solr of Elasticsearch wel. Ik ga hier niet verder in of het onderwijskundig wel wenselijk is dat je documenten laat doorzoeken en of je hiervoor extra geld over hebt.

Stel zoekzones in

Het komt regelmatig voor dat sitebeheerders die globaal hebben ingeschakeld, vergeten om de zoekgebieden na te lopen. Want wil je wel dat alles wordt geïndexeerd en dus vindbaar is voor de Moodle gebruikers? Eén van de zaken die naar mijn mening moet uitschakelen is het zoekgebied ‘gebruikers’. Zeker als in jouw Moodle site gebruikers van verschillende organisaties zitten. Of allemaal particulieren die een e-learningmodule hebben gekocht. Met het uitschakelen van de zoekzone ‘Gebruikers’ voorkom je dat gebruikers elkaar al te gemakkelijk vinden.

Proef op de som

Probeer maar eens uit. Configureer globaal zoeken in jouw Moodle site (hulppagina) en zorgt dat de cron aanstaat. Ik vermoed dat na een nacht draaien alle content wel is geïndexeerd. Dit is afhankelijk van de omvang van je Moodle cursussen. Typ maar verschillende zoektermen in van jouw content, maar ook namen van gebruikers of organisaties. Pas naar aanleiding van je bevindingen de zoekzones aan.

Uitleg zoeken in Moodle

Vanaf Moodle 3.5 is het zoeken binnen Moodle actief. Onderstaande video geeft een korte impressie van de mogelijkheden.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees