Moodle 3.10 is uit

Versie 3.10

Vandaag is de nieuwe versie van Moodle uitgekomen. Met versie 3.10 zijn weer een aantal mooie nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd. Toch zijn het geen hele grote wijzigingen want de focus van Moodle ligt op versie 4.0. In deze versie wordt de UX (User eXperience) flink onderhanden genomen. Moodle 4.0 komt overigens pas over een jaar uit.

Sterke community

Naast de eigen ontwikkelaars van Moodle hebben meer dan 90 ontwikkelaars uit 19 landen meegewerkt aan versie 3.10. Er zijn meer dan 750 verbeteringen doorgevoerd. Ook in coronatijd blijft de community van Moodle sterk en bouwt ze verder aan dit open source leermanagementsysteem. Gaaf om dit te zien!

Wat is nieuw in 3.10?

Uit de lijst met verbeteringen staan hieronder de meest opvallende verbeteringen.

Verbeteringen H5P: in 3.9 is H5P volledig geïntegreerd in Moodle en via een contentbank kan je H5P oefeningen toevoegen. In 3.10 kan je deze oefeningen nu ook downloaden en vervangen. Zeker handig als je één H5P oefening in meerdere cursussen gebruikt en je wilt een nieuwe versie publiceren. Je hebt nu ook meer controle over de stijl van H5P oefeningen doordat je CSS kan toevoegen. Het cijfer van een embedded H5P oefening kan nu wel worden opgeslagen in het cijferboek.

Download cursusinhoud: studenten kunnen nu eenvoudig de cursusinhoud downloaden naar de eigen computer. De inhoud bestaat voorlopig uit bestanden, pagina’s en labels. Er zijn al voorbereidingen getroffen om op een later moment ook andere Moodle activiteiten toe te voegen aan het downloadbestand. Dit project is voorgesteld en gefinancierd door de Moodle User Association (MUA).

Uitbreiding betalingsmogelijkheden: voor diegene die de cursussen verkopen is het goed om te weten dat de standaard aanmeldingsmethode Paypal is uitgebreid. Je kan meerdere accounts koppelen en op termijn kunnen meerdere betalingsgateways ingebouwd worden. Denk aan een koppeling met bijvoorbeeld de Nederlandse Paymentprovider Mollie.

Verbetering Quiz: de meest opvallende verbetering is een quiztimer. Gebruik een quiztimer om cursisten te ontmoedigen om op het internet naar de juiste antwoorden te zoeken omdat ze de beperkte hoeveelheid tijd die ze nog hebben zien. Of gebruik het gewoon om de spanning op te bouwen! Andere verbeteringen zijn een nieuwe voltooiingsoptie op basis van het aantal voltooide pogingen en de optie om een ​​maximale bestandsgrootte op te geven voor vragen van het essaytype.

Verbeteringen LTI: er is verder gewerkt aan de implementatie van LTI 1.3 Advantage. Zo heb je nu de optie om meerdere contentitems tegelijk te retourneren via deeplinks en een vereenvoudigd LTI-installatieproces dat dynamische registratie gebruikt om LTI-tools automatisch te configureren.

Geen ondersteuning IE11

Let op dat Internet Explorer 11 niet ondersteund wordt door Moodle 3.10. Gebruik recente versies van browser zoals Firefox, Chrome, Safari of Edge want Moodle test met deze browsers haar leermanagementsysteem.

Nu upgraden?

Moet je gelijk upgraden naar versie 3.10? Deze versie wordt 1,5 jaar ondersteund terwijl versie 3.9 3 jaar lang ondersteuning krijgt met updates. Maar wellicht heb je één van de nieuwe functies hard nodig. Overleg met Moodle experts wat voor jouw situatie de beste keuze is.

Opgedragen aan de Verenigde Naties

De Verenigde Naties bestaat 75 jaar en daarom is de release van Moodle 3.10 aan hen opgedragen. Hiermee wil Moodle ook het goede werk wat ze doen erkennen. Er zijn veel onderdelen van de Verenigde Naties die ook Moodle gebruiken.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees