Nieuwe Moodle certificaat plugin

Moodle heeft nog nooit een standaard activiteit gehad om certificaten te maken en uit te reiken. Dit terwijl het een activiteit is die in de meeste van onze Moodle sites toch wel standaard gevraagd wordt om te installeren. De community heeft er echter altijd wel in voorzien door een aanvullende plugin die je kan installeren. Lang is dat ‘Certificate’ geweest en van wat latere datum zijn ‘Simple’ en ‘Custom certificate’. Omdat de eerste na Moodle 3.3 niet meer werd bijgewerkt zijn wij geleidelijk overgestapt op ‘Custom certificate’ mede omdat je via de ‘voorkant’ zelf je certificaten kunt maken en bewerken.

Deze week heeft Moodle laten weten dat het ‘Moodle Workplace’ team de certificaat plugin, die standaard in ‘Moodle Workplace’ is opgenomen, heeft gepubliceerd als community plugin. De plugin heeft de naam ‘Course certificate’ (mod_coursecertificate) gekregen en moet je samen met de ‘Certificate manager’ (tool_certificate) installeren. De hele community die werkt met ‘Moodle LMS’ kan dus ook gebruik maken van de plugin. Daarnaast is bekend dat de plugin vanaf Moodle 4.0 onderdeel zal zijn van de standaard ‘Moodle LMS’ activiteiten. Moodle 4.0 kun je verwachten in november 2021.

Hoe werkt de plugin?
Na installatie van beide plugins krijg je onder Sitebeheer een nieuwe set aan menu items die ‘Certificaten’ heet. Begin onderaan door je afbeeldingen die je wilt gebruiken te uploaden. Denk aan een achtergrond, logo, handtekeningen etc. Via ‘manage’ kun je templates maken en die beheren, dupliceren etc. Via ‘Certificaten verifiëren’ is het mogelijk voor externe partijen om verificatie van een certificaat te doen.

Het scherm waarin je de certificaten bouwt lijkt bijzonder veel op ‘Custom certificate’ en zal dan ook zeker de basis zijn geweest voor deze plugin.

Via ‘Manage’ maak je templates die je op cursusniveau kunt toepassen. Ook kun je bij deze plugin certificaten maken die alleen beschikbaar zijn binnen een bepaalde categorie en zelfs certificaten uitgeven vanaf site of categorie niveau.

Automatisch uitreiken
Mooi voordeel van de nieuwe plugin is dat je op cursusniveau bij de activiteit kunt kiezen dat het certificaat automatisch wordt uitgereikt zodra de gebruiker aan de criteria voldoet. Bij alle bestaande plugins moest de gebruiker altijd nog eerst zelf op de activiteit klikken om het certificaat te ontvangen. Ook kun je er een ‘verloopdatum’ aan koppelen.

Mijn certificaten
Op de profielpagina van de gebruiker verschijnt een link ‘Mijn certificaten’ waar alle certificaten te vinden zijn die in de omgeving behaald zijn.

Overstappen?
Als je nu met één van de eerder genoemde plugins werkt kun je overstappen op deze plugin als je werkt met Moodle 3.9. of als je binnenkort gaat upgraden naar versie 3.9. Meest eenvoudige is om de oude plugin uit te faseren en de nieuwe in gebruik te nemen. Overzetten van reeds uitgereikte certificaten is niet voorzien. Wil je advies over wat voor jouw situatie het meest handig is kun je contact met ons opnemen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees