Vooruitblik Moodle 3.9 – Safe Exam Browser integratie

  • Moodle tips
  • >
  • Vooruitblik Moodle 3.9 – Safe Exam Browser integratie

Voor wie niet bekend is met wat de Safe Exam Browser (SEB) is, eerst maar wat uitleg. SEB is een browser zoals Google Chrome of Firefox die een gebruiker op zijn device dient te installeren. SEB is een opensource ontwikkeling van een consortium van universiteiten wereldwijd. De browser is enkel en alleen gemaakt om ‘safe’ exams te kunnen afnemen. Zo kun je bij het gebruik van SEB niet naar andere websites surfen en geen andere programma’s of bestanden openen om gegevens te kopiëren of te plakken. SEB kan niet voorkomen dat cursisten een boek of ander device gebruiken tijdens het examen dus een ruimte met toezicht, of andere technische oplossing, zal nog steeds nodig zijn als je dat wilt voorkomen.

SEB werkte al binnen Moodle via een experimentele instelling waarbij je als beheerder SEB op je eigen device geïnstalleerd moest hebben om daarmee configuratie bestanden aan te maken. In de Moodle toets module kon je vervolgens instellen dat die toets alleen gedaan kan worden met gebruik van SEB. Lastige hierbij was dat je het configuratie bestand op één of andere manier bij je gebruikers moest zien te krijgen en dat je ook duidelijk moest maken waar zij SEB konden downloaden.

Vanaf Moodle 3.9 is SEB geïntegreerd in Moodle en heb je een extra instelling bij de toetsmodule. Je kunt daarbij het volgende instellen:
a. SEB per toets handmatig instellen
b. SEB template gebruiken die een beheerder heeft toegevoegd
c. SEB template uploaden op cursusniveau
d. Standaard SEB configuratie gebruiken

Heel praktisch is de setting waarmee je een download link naar de Safe Exam Browser kunt plaatsen op de startpagina van de toets. Verder zie je alle instellingen terug die je tot nu toe ook in de browser kon instellen als beheerder.

Voor instellingen en organisaties die al met de Safe Exam Browser werkten is de integratie in Moodle 3.9 heel praktisch en zal het hen veel tijd besparen. Wil je verder geïnformeerd worden over de werking van SEB en of dit jouw organisatie kan helpen kun je contact met ons opnemen.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees