YouTube embed nog bruikbaar in Moodle?

Op YouTube staat veel mooi materiaal wat prima bruikbaar is in online trainingen. Het embedden van YouTube in Moodle is dan ook een standaard onderdeel van onze gebruikers training. In de huidige editor van Moodle kun je eenvoudig een YouTube link plakken via het audio/video icoon in de editor.

Voorheen moest je dat echter doen door de embed code van het YouTube filmpje op te halen en deze te plakken in de HTML weergave van de editor. Ons advies was altijd om het vinkje uit te zetten bij ‘Verberg gerelateerde video’s‘. Je voorkwam hiermee dat allerlei andere ongewenste video’s werden voorgesteld na afloop van jouw video. YouTube heeft deze setting echter geheel verwijderd waarmee het dus niet meer mogelijk is om dit te voorkomen. Ik vraag me af of YouTube hiermee niet steeds minder bruikbaar wordt voor gebruik in het onderwijs via Moodle?

In de embed code deed de toevoeging ‘rel=0′ dit trucje. Dat stukje code zal nog steeds in je embed code staan maar heeft alleen niet meer hetzelfde effect. Indien je vanaf een eigen kanaal embed zal er nu alleen nog materiaal van je eigen kanaal worden voorgesteld en niet van concurrenten. Praktijk is alleen vaak dat je geen video’s van je eigen kanaal embed.

Advies is dus om eens te kijken wat nu het gedrag is van YouTube video’s in jouw trainingen. Gebruik je de nieuwe methode via de editor lijkt het erop dat er altijd 1 nieuwe video wordt voorgesteld.

Alternatief?
Een alternatief wat wij eigenlijk altijd hebben gepromoot is Vimeo. Met Vimeo heb je veel meer mogelijkheden om de manier waarop je video’s toont aan te passen. Ook het afschermen van eigen video’s is een prima optie. Vimeo heeft recentelijk ook een optie toegevoegd waarmee je een responsive embed code krijgt zodat de video zich schaalt naar je device.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.857 andere abonnees