Ook in je Moodle omgeving kan er wel eens iets aan de hand zijn waarover je je gebruikers wilt informeren. Denk bijvoorbeeld aan gepland onderhoud of een plugin die even niet doet wat je wilt.
Plugin Site Melding
Met de plugin ‘Site Melding‘ kun je meldingen aanmaken en die op allerlei manieren instellen. De melding toont aan de gebruikers als een ‘modal’ die ze na het lezen eenvoudig kunnen sluiten. Met name de instellingen die je per melding kunt doen maken het tot een hele nuttige plugin. Na installatie vind je de plugin terug onder Sitebeheer / Algemeen / Site melding.

Instellingen per melding
Wanneer je een nieuwe melding aanmaakt kun je de volgende instellingen doen.

Reset
Naast de titel en inhoud kun je instellen hoe vaak de melding wordt gereset. In het voorbeeld staat deze op 1 week waardoor de melding na een week opnieuw wordt aangeboden zodra de gebruiker in Moodle actief is.
Vereist bevestiging
Indien je ‘Vereist bevestiging’ inschakelt, moet de gebruiker een vinkje zetten dat de melding gelezen en begrepen is. Wanneer het vinkje wordt gezet en je kiest voor [Accepteren] blijf je ingelogd. Wanneer je kiest voor [Sluiten] zonder het vinkje te zetten, wordt je uitgelogd. Bij dit type meldingen kun je zien welke gebruikers de melding geaccepteerd hebben.


Forceer uitloggen
Wanneer je niet om een bevestiging vraagt kun je er alsnog voor zorgen dat een gebruiker wordt uitgelogd na het tonen van de melding. Door ‘Forceer uitloggen’ aan te vinken wordt de gebruiker uitgelogd na het klikken op [Sluiten].

Sitegroep
In Moodle kun je een groep gebruikers bij elkaar brengen in een ‘Sitegroep’. Wanneer je 1 of meerdere sitegroepen koppelt aan de melding, wordt de melding alleen getoond aan gebruikers die lid zijn van de betreffende sitegroep(en). Op die manier kun je een melding maken voor 1 klas in je school of een groep collegae binnen je organisatie.
Met een andere plugin ‘Sitegroeplidmaatschap op basis van profielvelden’ kun je gebruikers eenvoudig in een sitegroep plaatsen op basis van een waarde in hun profiel. Je kunt bijvoorbeeld een profielveld maken waarin je bij alle externe gebruikers een vinkje kunt zetten. In de plugin maak je een regel die deze gebruikers automatisch in een sitegroep zet. De sitegroep kan hierna aan de melding worden gekoppeld.
Vereiste cursus voltooiing
Je kunt één cursus, die voltooid moet worden, koppelen aan de melding. De melding zal dan worden getoond totdat die cursus is voltooid. Op die manier kun gebruikers attenderen op het voltooien van een verplichte cursus.
Zonder einddatum
Wanneer je deze instelling op ‘Nee’ zet, kun je een periode instellen waarin de melding actief is. Zo kun je meldingen dus al vooraf instellen en ook gepland uitschakelen. Als laatste kun je de melding inschakelen en ook altijd weer uitschakelen.
Overzicht meldingen
Als sitebeheerder heb je een mooi overzicht van al je meldingen. Je kunt eenvoudig zien welke actief zijn of verlopen. Ook kun je altijd testen hoe de melding toont zonder zelf direct tot de doelgroep te behoren.
Conclusie
Nuttige en zeer flexibele plugin die de sitebeheerder weer een extra stukje gereedschap geeft om de omgeving professioneel te beheren. Wil je de plugin gebruiken, vraag Avetica of jouw eigen hostingpartij om deze te installeren. Voor advies hoe je deze en andere plugins kunt inzetten of combineren kun je altijd bij ons terecht. De plugin lijkt nog niet geschikt voor Moodle 5 maar die vraag hebben we uitgezet bij de ontwikkelaar.
Mis geen update van Moodle
Voeg Avetica toe als voorkeursbron in Google en blijf op de hoogte van nieuws over Moodle, LMS en e-learning.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.