Zorg voor een overzichtelijke cursus met de nieuwe versie van Flexible sections

  • Moodle tips
  • >
  • Zorg voor een overzichtelijke cursus met de nieuwe versie van Flexible sections

Een tijdje geleden publiceerden we het artikel ‘Overzicht cursusformats Moodle 4‘ waarin we lieten zien wat naar ons idee geschikte cursusformats zijn voor Moodle 4. In dat artikel komt ook ‘Flexible sections‘ aan de orde. Sinds dat artikel zijn er een aantal verbeteringen gerealiseerd die ik hier graag deel.

Subsecties is toevoegen is het grootste voordeel

Flexible sections wordt vanaf de upgrade naar 4.1 als één van de formats ingezet bij Hogeschool Inholland. Inholland doet dit met name vanwege de mogelijkheid om eenvoudig subsecties te kunnen toevoegen en omdat het door studenten als een prettig format wordt ervaren.

Bijdragen aan open source

Inholland zag echter ook een aantal mogelijkheden tot verbetering. Deze zijn geïnventariseerd en voorgelegd aan de ontwikkelaar van het format, Marina Glancy. Marina werkt voor Moodle maar ontwikkelt dit format in haar ‘vrije’ tijd als zelfstandige. Marina zag prima mogelijkheden voor deze verbeteringen en kon dit voor een zeer bescheiden bedrag realiseren. Leuk om te zien dat bij die release vermeld staat dat dit mede mogelijk is gemaakt door Inholland. De hogeschool levert op deze manier een bijdrage aan een open source Moodle plugin die bij een kleine 3.000 sites wereldwijd geïnstalleerd staat.

Wat zijn de concrete verbeteringen?

A. Mogelijkheid tot inspringen van activiteiten
Deze optie was verwijderd in Moodle 4 maar wel weer beschikbaar in Flexible sections.
Je kunt activiteiten visueel laten inspringen om onderscheid in een reeks te maken.

De optie is overigens weer terug in Moodle 4.2 en komt ook terug in 4.0 en 4.1 als je update naar de laatste minor release.

B. Instellen maximaal aantal lagen subsecties
Het is niet heel praktisch als er een oneindig aantal subsecties gemaakt kunnen worden.
Als beheerder kun je nu een maximum instellen.

C. Sectie nul tonen als link zodat deze ook inklapbaar is
Alles in sectie ‘nul’ toonde eerder direct op de cursus pagina. Nu is ook deze sectie inklapbaar.

D. Meer controle over weergave in cursusindex
Flexible sections toont standaard al geen Moodle activiteitsiconen. Nu kun je echter ook kiezen wat er in de cursusindex wordt getoond. Je kunt kiezen voor ‘Alleen secties’ of ‘Secties en activiteiten’. Daarnaast kun je ook kiezen om de hele cursusindex te verbergen.

E. ‘Terug naar’ link op pagina van activiteiten
Wanneer je een activiteit opent verschijnt er met deze optie een link ‘Terug naar…’ die je terug brengt naar de sectie. Het Moodle kruimelpad gebruik je op deze manier eigenlijk bijna niet meer.

F. Accordeon effect bij secties
Wanneer je het accordion effect inschakelt wordt een geopende (sub)sectie gesloten zodra je een andere opent. Hierdoor blijft de cursus pagina erg rustig en overzichtelijk.


De opties c. tot en met f. zijn instelbaar op cursusniveau.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees