Overzicht cursusformats Moodle 4

Hoe ziet jouw cursus eruit?

Een cursus in Moodle is een verzameling van bronnen en activiteiten. Hoe de cursus eruit ziet wordt bepaald door het gekozen cursusformat. Toon je alle activiteiten onder elkaar of bijvoorbeeld gegroepeerd in tegels of tabbladen.

Wat werkt goed in Moodle 4?

Met de komst van Moodle 4 is de hele gebruikersinterface gewijzigd. Het kan dus zijn dat het cursusformat wat je eerder gebruikte niet zo goed meer past. Mooi moment om eens te kijken naar je huidige opzet en de opties die er zijn. Want het juiste cursusformat kiezen is één van de belangrijkste zaken voor een goede gebruikerservaring in Moodle. Maar welke kies je?

Onderwerp format

Het standaard cursusformat van Moodle is het ‘Onderwerp’ format. In Moodle 4 zijn de secties in- en uitklapbaar wat een groot voordeel is ten opzichte van de oude versie. Er is een optie om alle secties in één keer open of dicht te klappen. Wanneer je alles openklapt heb je mogelijk wel weer last van de Moodle ‘scroll of death‘!

Ingeklapte onderwerpen

Het ‘Ingeklapte onderwerpen‘ format bestaat al langer en had als grootste voordeel het kunnen in- en uitklappen van de onderwerpen. Die functie zit nu dus ook in het standaard ‘Onderwerp’ format. ‘Ingeklapte’ onderwerpen heeft echter veel meer instellingen en mogelijkheden om bijvoorbeeld de kleur en weergave van secties te bepalen. Ook is er een instelling die ervoor zorgt dat er altijd maar één sectie open mag staan. Wanneer de gebruiker een volgende sectie opent sluit de vorige daarmee automatisch.

Flexible sections

Als je naast de standaard secties wilt werken met sub-secties kun je kijken naar het ‘Flexible sections‘ format. Het is gebaseerd op het ‘Onderwerp’ format met de extra mogelijkheid om sub-secties toe te voegen. Je kunt in principe meerdere sub lagen maken maar zou er niet te ver in gaan.

In het linkermenu van Moodle 4 verbergt ‘Flex sections’ standaard de iconen van de activiteiten waardoor dat menu lekker overzichtelijk en rustig blijft. Wel zijn er ‘rondjes’ waaraan je kunt zien of je een onderdeel hebt voltooid.

Je kunt tevens instellen of de inhoud van de secties direct op de pagina toont of dat je naar een nieuwe pagina gaat. Als je voor het laatste kiest is er een ‘Terug naar’ link aanwezig om een niveau terug te gaan.

Onetopic format

Het ‘Onetopic’ format heet zo omdat je altijd maar één topic / onderwerp op je scherm ziet. De onderwerpen worden getoond in tabs. ‘Onetopic’ heeft de optie om sub-secties te maken die vervolgens als tab onder een hoofd tab tonen. Persoonlijk vind ik het een fijn format wat ook cursussen met veel inhoud overzichtelijk houdt.

Het linkermenu van Moodle 4 lijkt niet zo nuttig bij ‘Onetopic’. De ontwikkelaar heeft een instelling gemaakt waarmee je kunt bepalen of je het linkermenu wilt tonen of niet. Met een stuk extra styling breng je ‘Onetopic’ ook mooi in lijn met je eigen huisstijl.

Tegel format

Het ‘Tiles’ of Tegel format is heel erg populair en misschien wel het meest gebruikte format op dit moment. ‘Tiles’ heeft een sterke visuele weergave en geeft je de mogelijkheid om eigen afbeeldingen toe te voegen aan de tegels. De Moodle 4 versie van Tiles kan nog wat kleine verbeteringen gebruiken maar is in de basis prima bruikbaar.

Met een extra Avetica plugin kun je ook afbeeldingen toevoegen aan activiteiten wanneer je die als tegels toont. Daarnaast kun je met die plugin tegels groeperen in logische sets. Met een extra stukje styling een is een mooi visueel effect te bereiken.

Avetica menu format

Voor klanten van Avetica is er ook nog ons eigen format. Voorheen bekend als ‘Aveticamenu’ maar nu omgedoopt tot ‘AMF’. Het format is volledig opnieuw ontworpen om aan te sluiten bij Moodle 4. Waar we voor de navigatie voorheen een apart blok hadden is dat nu opgenomen in het standaard Moodle 4 menu. Ook zijn een groot aantal verbeteringen doorgevoerd:

  • Werken met reguliere Moodle secties
  • Keuze hoe navigatie knoppen worden getoond (Vorige/Volgende of Naam activiteit)
  • Keuze om menu links of rechts te tonen
  • Instelling om menu altijd geforceerd open te houden
  • Naam menu aanpasbaar
  • Voortgangsbalk op basis van activiteitsvoltooiing
  • Iconen voor voltooiing activiteiten tonen
  • Aanduiding voltooiing per sectie
  • Instelling om iconen activiteiten te tonen of te verbergen

Hieronder een voorbeeld waarbij de activiteits iconen in het menu zijn uitgeschakeld.

Experimenteer met cursusformats

Welk cursusformat het beste werkt hangt af van verschillende factoren. Denk aan de didactische aanpak, de mix van online en offline leeractiviteiten en natuurlijk hoe belangrijk het visuele aspect is. Laat de keuze niet alleen afhangen van wat je zelf het beste vindt maar experimenteer met verschillende cursusformats en vraag jouw deelnemers wat hun ervaring is.

Vergeet niet om regelmatig te kijken of er ook andere cursusformats zijn ontwikkeld.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees