Serie blogs over de ‘Scroll of Death’ in Moodle

  • Moodle tips
  • >
  • Serie blogs over de ‘Scroll of Death’ in Moodle

Ik ken Moodle vanaf versie 1.4 (uit 2004) en sindsdien is er een fenomeen wat ik regelmatig blijf terugzien in Moodle cursussen, namelijk de ‘Scroll of Death‘. Dit is een Moodle cursus waar ongelooflijk veel bronnen, labels en activiteiten in staan (met name veel bronnen en labels) zodat je blijft scrollen om te komen waar net die bron of activiteit staat die je nodig hebt.

Als je met de standaardinstellingen van een Moodle cursus aan de slag gaat en je wilt veel informatie en documenten delen en daarnaast ook leeractiviteiten aanbieden, dan heb je al snel een hele lange pagina. Niet echt uitnodigend voor je cursusdeelnemers!

Waarom er nog steeds veel te lange Moodle cursussen online staan, valt moeilijk te zeggen. Ik heb wel een paar vermoedens, namelijk:

  1. Je bent blij dat je cursus eindelijk gevuld is met alle bronnen en leeractiviteiten en heb geen zin/tijd meer om ook nog eens na te denken over het beter structureren van de cursusinhoud
  2. Je hebt geen oog voor usability en gebruikerservaringen
  3. Jij vindt de lange Moodle cursus heel overzichtelijk (en negeert andere voorkeuren van gebruikers)
  4. Je kent de mogelijkheden niet die Moodle en de extra plugins bieden.

Moodle helpt jou niet om een andere structuur aan te bieden zodat de gebruikerservaring van je deelnemers beter wordt en alle bronnen en activiteiten gestructureerder getoond worden. Jij moet als docent / cursusontwikkelaar dit zelf instellen. Maar waar begin je?

Er zijn een aantal oplossingen voorradig, zowel standaard in de cursusinstellingen van Moodle als met extra plugins waaraan je dan vooral moet denken aan de cursusformats. In een serie blogs gaan we de komende weken verschillende oplossingen bespreken, dus blijf Moodlefacts volgen via RSS, twitter of door het aanmelden op onze notificatiedienst (zie rechterzijblak) waarna je elk nieuw blogpost in je e-mailbox ontvangt.

Hieronder een voorbeeld hoe het in ieder geval niet moet!

Moodle_Course_ScrollofDeath

 

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees