Mooie verbeteringen in nieuwe versie BigBlueButton

  • Moodle tips
  • >
  • Mooie verbeteringen in nieuwe versie BigBlueButton

Virtual classroom

BigBlueButton is een systeem en Moodle plugin om virtual classrooms en webinars mee te verzorgen. Je kan het goed vergelijken met Zoom of Teams, alleen dan volledig open source. Daarnaast zie je dat BigBlueButton voorop loopt qua functionaliteit die je wilt inzetten tijdens je online onderwijs. Van alle plugins die ik vorig jaar heb beschreven biedt de plugin voor BigBlueButton de beste integratiemogelijkheid met Moodle. Voor onze Moodle webinars maken wij naar grote tevredenheid gebruik van BigBlueButton.

Verbeteringen in versie 2.3

Blindside Networks, de ontwikkelaar van BigBlueButton, heeft een nieuwe versie uitgebracht. In deze 2.3 versie zitten een aantal mooie verbeteringen die zijn aangedragen door eindgebruikers. Net zoals bij Moodle zie je ook hier dat dit open source project echt community driven is. De verbeteringen zijn vooral doorgevoerd in de domeinen gebruikerservaring en betrokkenheid. Voor klanten die BigBlueButton afnemen via Avetica kan ik melden dat voor 7 juni alle servers zijn geüpgraded naar versie 2.3.

Presentaties/documenten uploaden op de achtergrond: je kan nu meerdere documenten waaronder Office documenten en PDF bestanden uploaden zodat je die klaar hebt staan tijdens je sessie. Daarbij kan je ook makkelijk switchen tussen de verschillende documenten. Bekijk meer informatie hierover.

Hand opsteken: wanneer studenten hun hand opsteken, verschijnt bij de docent/moderator een blijvende boodschap in beeld en een kort geluidssignaal. Hierdoor zien docenten sneller welke studenten iets willen vragen.

Deel audio bij schermdeling: als je je scherm deelt wordt nu ook de audio, die op jouw computer wordt afgespeeld, gedeeld met de studenten. Dit werkt nu alleen in de browser Chrome.

Statuspictogram voor connectiviteit: het kan gebeuren dat jouw internetverbinding niet optimaal is waardoor audio en video hapert. Een icoon in de rechterbovenhoek laat zien wat de kwaliteit is van jouw verbinding.

Getypte antwoorden op polls: je hebt als docent nu ook de gelegenheid om een poll uit te zetten waarbij de studenten hun antwoorden moeten typen. Handig bij het stellen van meer open vragen.

Specifieke toegang whiteboard: als docent kan je aan specifieke studenten de mogelijkheid geven om ook op het whiteboard te schrijven.

Selecteer willekeurige gebruiker: stel je voor dat alle studenten een korte presentatie moeten houden of een vraag moeten beantwoorden. BigBlueButton kan de volgende student automatisch voor je selecteren.

Verdubbeling breakout rooms: het aantal breakout rooms is verdubbeld van 8 naar 16. Ook hoef je niet opnieuw je audio te activeren in de breakout room.

Plaatsing webcams: je mag nu zelf bepalen waar je de webcams positioneert ten opzichte van de presentatie. In de oude versie kan je alleen boven de presentatie de webcams van anderen neerzettten, nu mag je deze ook links, rechts of onder neerzetten.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees