Avetica, Moodle Premium Partner

Timeline als cursusformat bij social learning

Cursusformat Timeline

In de Moodle plugin database is onlangs een nieuw cursusformat gepubliceerd die goed gebruikt kan worden bij social learning. Bij het lezen van de beschrijving van Timeline moest ik wel gelijk denken aan het SocialWall format, een plugin die helaas maar tot Moodle 3.3. is bijgewerkt. De functionaliteit van Timeline komt grotendeels overeen.

De opzet van dit cursusformat is eenvoudig en intuïtief. De docent start met een vraag en iedere deelnemer kan feedback leveren zoals een gedachte, een vraag of opmerking. Ook kan je activiteiten en bronnen toevoegen. Ik denk dat je als docent niet teveel activiteiten en bronnen moet toevoegen want het sociale leren staat centraal. Met de activiteiten en bronnen wil je vooral het proces van samen leren en onderzoeken op gang brengen.

Nieuwe leerervaring

Met Timeline willen de ontwikkelaars een nieuwe leerervaring binnen Moodle brengen. Met de tijdlijn heb je altijd de meest recente discussies in beeld. Je kan andere deelnemers ’taggen’ en deze deelnemers krijgen hier dan ook een melding van. Het enige grote nadeel van Timeline vind ik dat alleen docenten een discussie kunnen starten. Als je wilt dat iedereen een discussie mag beginnen, kan je beter kiezen voor forum in combinatie met het één activiteitsformat.

Hand-click.svg

Moodlemoot 2024

Heb jij je al ingeschreven voor hét Moodle event van het jaar?