Waarom komt Moodle 4.0 pas in november 2021 uit?

Releasebeleid

Dit is breaking news! Moodle 4.0 komt pas in november 2021 uit! Als je het releasebeleid van Moodle een beetje kent, zou je november van dit jaar al versie Moodle 4.0 (of 3.10) verwachten. Elk halfjaar brengt Moodle een nieuwe versie uit (major release) en elke twee maanden een update (minor release). En Moodle ondersteunt altijd de laatste en voorlaatste versie en uiteraard de Long Time Support-versie(s).

Roadmap van Moodle

Maar op de roadmap van Moodle staat de release van Moodle 4.0 pas in november 2021 gepland. Waarom is de grote vraag?

Moodle focust de komende twee jaren op vier doelen, te weten:

1. Veel betere gebruikerservaring (UX)
De totale gebruikerservaring vanaf inloggen, cursus kiezen, leeractiviteiten volgen, voortgang monitoren, etc gaat flink verbeterd worden. Hiervoor zoekt Moodle UX-designers die ook echt de context (lees: veelzijdigheid en mogelijkheden) van Moodle snappen. Sinds Moodle 3.2 heeft Moodle al grote stappen voorwaarts gemaakt. Zo zijn de thema’s al volledig responsive en in de plugins database zijn veel goede cursusformats beschikbaar gekomen.

2. Alle Moodle developers inschakelen
Meer dan 1000 ontwikkelaars over de hele wereld dragen bij aan de code van Moodle en aan allerlei plugins. Om voor deze grote groep het makkelijker en beter te maken, zullen er verbeteringen doorgevoerd worden in de API’s, integratie mogelijkheden en de ondersteuning aan de ontwikkelaars.
Ook wil Moodle in 2021 een ‘Moodle Plugin Service’ opleveren. Zoals ik het nu begrijp moet dit een soort ‘App store’ gevoel geven waarbij gebruikers plugins kunnen gebruiken zonder dat de code geïnstalleerd hoeft te worden op de server. Hoe dit precies zal gaan werken zijn wij ook erg benieuwd naar.

3. Betere integratie tussen Moodle producten
Naast Moodle LMS zijn er ook andere producten, zoals de (Branded) Moodle App en MoodleNet. Deze intergratie moet beter, zodat de gebruikers een betere ervaring hebben.

4. Betere integratie met de wereld
Moodle staat als leermanagementsysteem nooit op zichzelf. Er zijn vaak koppelingen met bijvoorbeeld HR-systemen en Moodle moet ook voldoen aan zaken zoals AVG/GDPR en toegankelijkheid. Ook werkt Moodle nauw samen met Open EdTech om een goede basis voor de toekomst te leggen.

Moodle 3.9 wordt LLTS versie

Het was al bekend dat Moodle 3.9 een Long Term Support (LTS) versie zou worden. Maar nu de volgende versie pas over anderhalf jaar uitkomt, hebben ze besloten dat Moodle 3.9 een LLTS versie wordt; een Long Long Term Support versie. Tot wanneer 4.0 wordt ondersteund is nu nog niet bekend.

Release 3.9 uitgesteld tot juni 2020

Omdat er na de release van 3.9 anderhalf jaar geen nieuwe versies uitkomen, moet Moodle zorgen dat deze versie ook echt goed is. Daarnaast willen ze ook de integratie met andere producten zoals MoodleNet goed geïmplementeerd hebben. Vandaar dat zij zichzelf een extra maand geven voor de release. Op 4 mei staat nu de code freeze gepland en 8 juni de release.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees