Moodle Privacy (8): Stel Global Search en de rechten van de rollen goed in

  • Moodle tips
  • >
  • Moodle Privacy (8): Stel Global Search en de rechten van de rollen goed in

Naar aanleiding van een privacy-incident(je) bij een klant van ons, delen we wat er gebeurd is en uiteraard de oplossing hiervoor.

Eerst een stukje context. Onze klant maakt gebruikt van Global Search, een nieuwe functionaliteit sinds Moodle 3.1 om allerlei content te doorzoeken. Onze klant verkoopt online leermateriaal aan meerdere klanten en gebruikt hiervoor één Moodle site. Een docent is via het zoeken in Moodle op een profielpagina gekomen van een deelnemer van een andere klant.

Welke oplossingen hebben we samen met onze klant direct doorgevoerd?

1. Stel de zoekzones van Global Search goed in. Voor veel elementen uit Moodle kan je instellen of Global Search dit wel of niet mag doorzoeken. Nu staat het doorzoeken van gebruikers uitgeschakeld.

Moodle zoekzones.png

2. Verander het recht ‘gebruikersprofielen bekijken’ van de rol geauthenticeerde gebruiker. Verbied het recht dat een ingelogde gebruiker een ander profielpagina mag bekijken.

Hoe nu verder? Onze klant is de Gegevensverantwoordelijke en gaat in overleg met betrokkene. Naar aanleiding van die uitkomst zal wel of niet dit datalek gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Of je nu wel of niet Global Search gebruikt in Moodle, controleer de rechten van gebruikers zodat deze privacy-proof zijn en binnen de doeleinden van de verwerking van gegevens passen. En die doeleinden bepalen is ook een taak voor de Gegevensverantwoordelijke.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees