Een Moodle toets kun je op verschillende manieren aan cursisten tonen. Je stelt dit op toetsniveau in door een keuze te maken bij de optie ‘Hoe vragen zich gedragen‘. Bij alle mogelijkheden maak je gebruik van vragen die zijn opgenomen in de vragenpool. Hieronder twee van de meest gebruikte opties.
Uitgestelde feedback
Bij deze modus wordt alle feedback uitgesteld totdat de cursist de toetspoging afsluit. Deze optie wordt meestal toegepast wanneer het gaat om een examen of afsluitende toets.
Onmiddellijke feedback
In deze modus wordt onder de vraag een [Controleer] knop getoond waarmee de cursist zijn antwoord direct kan controleren. Ook wordt onmiddellijk feedback getoond. Deze optie wordt veelal gebruikt wanneer het gaat om een zelftest.
Plugin
Met de plugin ‘Uitgestelde feedback met uitleg‘ krijg je een extra optie beschikbaar. Deze modus zorgt ervoor dat de cursist onder elke toetsvraag de gelegenheid krijgt om zijn antwoord toe te lichten. Het geven van uitleg kan niet verplicht gemaakt worden en ook kan het niet ‘automatisch’ beoordeeld worden.
Hoe zou je de methode in kunnen zetten?
- De docent kan er voor kiezen de punten voor een vraag handmatig aan te passen als het gekozen antwoord fout is maar misschien een deel van de punten te geven als de uitleg over de aanpak of methode wel correct is.
- De cursist krijgt de gelegenheid om toelichting te geven op zijn overwegingen bij het gekozen antwoord. Wanneer later de resultaten en feedback worden vrij gegeven zien ze hun eigen overweging en is een goede reflectie mogelijk.
Als deze methode in jouw onderwijssituatie past installeer dan de plugin die beschikbaar is vanaf Moodle 2.6. Pas de taalstring ‘Give your reasons’ na installatie nog even aan naar je eigen tekst.
Peter werkt sinds 2008 met Moodle. Sinds 2011 in de rol van Moodle consultant bij Avetica. In deze rol begeleidt hij de implementatie van grotere Moodle projecten. Het trainen van nieuwe Moodle gebruikers is één van de aspecten die hij daarin het leukst vindt. Peter is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn gedegen kennis van alle mogelijkheden die Moodle heeft. Peter schrijft zeer regelmatig blogs op deze site. Hij verdiept zich daarvoor in alles wat er in de community gebeurt en welke interessante plugins er verschijnen.
Sinds 2008 heeft Peter alle Nederlandstalige MoodleMoots bijgewoond. Ook was hij aanwezig op alle Global MoodleMoots alsmede enkele in het Verenigd Koninkrijk die gezien worden als voorloper van de Global MoodleMoots.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.