Dat wij ook het gebruik van SSL-certificaten zouden opnemen in deze serie blogs over Moodle Security was te verwachten. Gelukkig zien wij steeds vaker SSL-certificaten bij de honderden Moodle sites die we mogen hosten voor onze klanten.
Maar als je de titel van deze blog (nogmaals) leest, nemen we als Avetica duidelijk een stelling in, namelijk:
Alle Moodle sites moeten verplicht een SSL-certificaat hebben!!
Nu verplichten we onze klanten alleen een SSL-certificaat als er een koppeling is met een extern systeem zoals Coachview of een ADFS-server. De komende maanden gaan we alle Moodle sites uitrusten met SSL-certificaten. Of het SSL-certificaat met of zonder groene balk is, de gegevens worden beveiligd uitgewisseld. Dat is het belangrijkste.
SSL staat letterlijk voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een browser waardoor de gegevens beveiligd over het internet gaan. Maar er zijn meer redenen waarom je SSL-certificaat nodig en slim is:
- Google ‘bestraft’ de SEO scores van websites (dus ook Moodle sites) zonder SSL-certificaat door ze minder hoog in de zoekresultaten te plaatsen.
- De AVG verplicht je om de persoonsgegevens van je bezoekers te beveiligen.
- SSL biedt zichtbare beveiliging in de browser, waardoor je Moodle site vertrouwen uitstraalt.
- Bezoekers krijgen geen browser-waarschuwingen meer vanwege een onveilige verbinding of certificaat.
Let’s Encrypt
De SSL-certificaten van Let’s Encrypt verdienen speciale aandacht hier. Want deze zijn gratis!! Wel moet zo’n certificaat elke drie maanden vernieuwd worden en dit zijn dan ook de beheerkosten die een organisatie hieraan heeft.
Heb je nog geen SSL-certificaat op je Moodle site? Onderneem dan nu actie!! Klanten van Avetica mogen contact opnemen met onze afdeling Customer Services.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.