Moodle plugin ‘re-engagement’

De plugin waar dit artikel over gaat heet ‘Reengagement‘. De Nederlandse vertaling van ‘engagement’ is betrokkenheid maar of her-betrokkenheid goed Nederlands is betwijfel ik. Misschien kan ik beter uitleggen wat de plugin doet zodat duidelijk wordt waar de naam voor staat.

Met de plugin kun je cursisten een automatisch bericht sturen om verder te gaan met de cursus. Dit kan een bepaalde tijd na aanmelding in de cursus. Je kunt denken aan een blended traject waar alle cursisten met een online deel starten op een bepaalde datum. Na bijvoorbeeld twee weken zou men een opdracht ingeleverd moeten hebben ter voorbereiding op de eerste klassikale bijeenkomst. Met de plugin kun je ervoor zorgen dat iedereen die de opdracht nog niet heeft ingeleverd, bijvoorbeeld 1,5 week na aanmelding een mail ontvangt waarin je wijst op het feit dat de opdracht nog ingeleverd moet worden. Vanzelfsprekend kun je instellen dat de mail niet uitgaat naar diegene die hun opdracht al wel hebben ingeleverd.

Het is ook mogelijk om een mail uit te sturen een bepaalde tijd nadat iemand een activiteit heeft voltooid. Je zou hierbij kunnen denken aan een cursus waarbij de eerste activiteit een forum is waarin iemand zich voorstelt. Elke cursist doet dat op een andere datum en tijd. Met de plugin kun je bijvoorbeeld twee weken na voltooien van het forum een mail uitsturen waarin je vraagt of het allemaal lukt en of de cursist nog hulp nodig heeft.

Als laatste kun je de plugin inzetten om materiaal getimed open te zetten. Bijvoorbeeld een toets die 1 week na het voltooien van een andere opdracht beschikbaar komt. Het moment waarop de vervolg activiteit beschikbaar komt is dan dus per cursist verschillend aangezien dit wordt gebaseerd of de voltooiingsdatum van zijn/haar eerdere activiteit. In Moodle kun je zonder de plugin al materiaal open zetten op datum maar met deze plugin dus gepersonaliseerd.

De mailberichten die de plugin verstuurd moet je zelf schrijven waarbij je gebruik kunt maken van zogenaamde ‘placeholders’ zoals %userfirstname% etc. Een overzicht van de codes die je kunt gebruiken vind je op de documentatie pagina van de plugin.

De plugin is een activiteit die door docenten toegevoegd kan worden aan een cursus. In een cursus kan deze meerdere keren worden ingezet. Bijzonder aan de plugin is dat deze standaard op verborgen staat zodat cursisten de plugin niet zien maar deze wel zijn werk kan doen op de achtergrond. Na installatie moest ik er even mee spelen om precies te ontdekken wat de werking was maar met de documentatie kom je er prima uit. Wil je de plugin inzetten en heb je hulp nodig bij de inrichting dan kun je contact met ons opnemen. Hoor het ook graag als je een goede Nederlandse vertaling voor de naam van de plugin hebt gevonden.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees