Avetica bij Articulate Gebruikersdagen

Auteurstool onder vele Moodle gebruikers
Uit het werkveld horen we Articulate Storyline regelmatig voorbij komen, zowel in eigen beheer van de klant als de auteurstool waarmee externe partijen hun modules aanleveren. Als Avetica gebruiken wij voor contentontwikkeling het auteursprogramma Lectora Online en soms Articulate Storyline, want ook daarmee kunnen we uit de voeten. Maar wanneer gebruiken we nu welke tool?

In Articulate Storyline is er meer nagedacht over het inregelen van processen. Je kunt relatief snel ontwikkelen op een stabiel basisplatform die Storyline voor je heeft neergezet. Lectora Online is daarentegen echt voor de ‘free spirits’ onder ons. Je start blanco en hebt volledig de vrije hand in het bouwen van je modules. Dit is natuurlijk ook wel een valkuil. In Lectora Online wordt je in het diepe gegooid, waarbij je in Storyline wat meer houvast hebt.

 

articulate-360-product-circle

Speeding up Your Workflow with Articulate
De dag werd geopend door Nicole Appel, de internationale Community Manager bij Articulate. Zij gaf een demo in het nieuwe Articulate 360, wat visueel gezien voelt als een combinatie tussen Microsoft Word en Adobe Suite. Het lint bovenin Storyline is niets nieuws, maar ook Articulate maakt in 360 gebruik van een Suite met diverse apps. De responsiviteit is prachtig geïmplementeerd en ziet er in verhouding tot Lectora stukken beter uit. Alles – maar dan ook alles – schaalt en op mobile devices klapt de navigatie in tot ‘hamburgermenu’.

Articulate Suite
Het nieuwe 360 gaat gepaard met een hoop tools die je voorzien in uiteenlopende functionaliteiten. Van videobewerking, online reviewing tot een bewonderenswaardige library van (bewerkbare) content.

Rise
Een app, die waardig genoeg is om aandacht op zichzelf te krijgen, is Rise. Rise een apart platform voor een snelle cursusontwikkeling. Het doet enigszins denken aan Adapt Learning, een tool die zijn lay-out baseert op blokken. Het is snel, inventief en ohja: snel!

‘Meer feedback moet’
We woonden een lezing bij van Aike van der Hoeff, onderwijskundige. Hoe belangrijk is feedback in e-learning? Heel belangrijk. Maar, hoe consequent ben je in de keuzes die je geeft en wat is de consequentie?

We werden geconfronteerd met het 3C Model. Ieder scenario bestaat uit een uitdaging, keuze en consequentie. Je kunt dit model ontwerpen als een vicieuze cirkel, waarbij de leerder altijd uitkomt op een nieuwe uitdaging.

Feedback geven we alledaags op oefenvragen en niet op toetsvragen. Daarmee kunnen we in onze feedback sturen naar het juiste antwoord. Manipulatie? Ja, in positieve vorm, want we ‘manipuleren’ het antwoord om te sturen naar een keuze die wij willen dat de leerder maakt – om ervan te leren.

Kom eens uit je comfortzone en kies niet altijd de feedback juist/onjuist en een korte reden. De ‘verhaaltjes’, a.k.a. Storytelling, in je feedback is hetgeen waar de leerder van leert. Laat ze dus verbanden leggen en blijf niet altijd strikt to the point. Becommentarieer dus ook denkfouten voor leerresultaat!

De kracht van Graphics in e-learning
Tegenwoordig nemen we geen genoegen meer met een boek bestaande uit alleen tekst. Daarom benoemen we het nog maar eens dat (ook) in e-learning graphics en visuele aantrekkelijk steeds belangrijker zijn in het boeken van succesvolle resultaten.

Je leeromgeving is een verhaal; een verhaal over je organisatie. Welke beleving wil je de leerder meegeven? Design staat hierin centraal, want wie vertelt er nog een verhaal zonder plaatjes? Gebruik metaforen en platformen als Instagram en Pinterest om je inspiratie uit te halen. Creëer de juiste randvoorwaarden om je verhaal te kunnen vertellen!

illustration-360-astronauts-3ff1824d437441d17f0b230f098c24f6Workshop Voortgangsindicatie in Storyline
Als contentontwikkelaars stap je met een gezond vertrouwen en zekerheid deze workshop binnen. Echter merkten we al vlug dat Articulate Storyline toch ‘a different kind of cookie’ is dan Lectora. De indeling, manier van werken en interface verschilt erg van Lectora. De basisprincipes blijven hetzelfde, maar de workflow is wezenlijk anders. Daarmee begrepen we volledig de onderbouwing van de functie, namelijk een voortgangsindicatie bouwen, maar kregen we het niet uitgevoerd in Articulate Storyline. Domper! Maar, kleine kanttekening, we kwamen om te leren en dát hebben we zeer zeker gedaan!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees