Hoe werkt het Moodle rechtensysteem?

Het huidige rollen- en rechtensysteem is geïntroduceerd in Moodle 1.7 met als achterliggende reden om te gaan voldaan aan de principes van Learning Design. Al snel werd overigens Moodle 1.8 uitgebracht, waar het rollen- en rechtensysteem beter geïmplementeerd was.

Met dit systeem kan je op site, categorie, cursus en activiteitsniveau de rollen en rechten definiëren. Op zich een flexibele manier om op allerlei’s niveau bepaalde zaken te kunnen inregelen. Wil je bij de opdrachtenmodule dat leerlingen dezelfde rechten hebben als de docent, dan kan je dat voor die ene opdracht instellen.

Een krachtig systeem dus, maar dan moet je wel snappen wat je doet. Het komt met enige regelmaat voor dat onze supportdesk een probleem oplost binnen Moodle door de rechten weer goed te zetten.

Hoe werkt nu het Moodle rechtensysteem? De ontwikkelaar Simon Coggins heeft een kleine tool ontwikkeld in Moodle, waarmee je binnen een bepaalde context (bv een activiteit of een cursus) en een gebruiker, kan zien welke welke rechten hij heeft in die context.

Download ‘Capability explorer‘. Beschikbaar vanaf Moodle 2.7 en al geschikt voor Moodle 3.0.

Moodle Capability explorer

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees