Er is steeds meer belangstelling voor het gebruik van spelelementen in leersituaties, ook wel gamification genoemd. Nu zijn er een aantal mogelijkheden binnen Moodle (zie ook mijn overzicht van gamification voor Moodle wat ik vorig jaar maakte), maar sinds dit jaar is er ook het gamification platform Mambo. Middels API’s kan je verschillende systemen koppelen aan dit platform. De spelelementen zoals punten, levels, achievements en missies kan je daar definiëren en beschikbaar maken in CRM-systemen, leermanagementsystemen of waar dan ook.
Deelnemers hoeven niet in te loggen in Mambo, alleen cursusontwikkelaars moeten dit doen om de spelelementen te ontwerpen en te definiëren.
Het goede van Mambo vind ik dat het gedrag centraal staat. Dit gedrag (of vaardigheden) definieer je en middels de koppeling met Moodle kan je leeractiviteiten koppelen aan dit gedrag. Bijvoorbeeld: je wilt het gedrag ‘feedback vragen aan collega’s’ verder ontwikkelen en dit heb je binnen Mambo gedefinieerd. In Moodle ontwikkel je één of meerdere leeractiviteiten waarmee je werkt aan dit gewenste gedrag. Deze leeractiviteiten koppel je aan het gedrag in Mambo.
Bij voltooing van de leeractiviteit(en) in Moodle geeft de koppeling aan Mambo door dat er punten toegekend mogen worden aan het gedefinieerde gedrag. Middels widgets zoals leaderboards, profile en earnpoints kan je de informatie uit Mambo weer tonen in Moodle.
In het voorjaar heeft Avetica meegewerkt aan een pilot met gamification binnen Moodle en in het webinar van aanstaande maandagavond zullen die ervaringen gedeeld worden.
Avetica gaat als eerste in Nederland dienstverlening aanbieden met Mambo en de huidige plugin zal nog verder worden ontwikkeld op basis van input van klanten en ons eigen inzicht. Heeft u interesse om gamification binnen Moodle toe te passen, neem dan contact met ons op.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.