Moodle is wereldwijd het meest gebruikte leermanagementsysteem (LMS). Het blijft zich ontwikkelen om docenten en studenten een steeds betere leerervaring te bieden. Met de komst van kunstmatige intelligentie (AI) in Moodle 4.5 heeft het platform een belangrijke sprong voorwaarts gemaakt. Maar wat doet AI precies in Moodle, en welke voordelen biedt het gebruikers? In dit artikel kijken we naar de AI-principes van Moodle, het nieuwe AI-subsysteem in versie 4.5 en de extra mogelijkheden die community-plugins met zich meebrengen.
Moodle en AI: het moet mensgericht blijven
Al sinds 2022 vertelt Martin Dougiamas, oprichter van Moodle, op de Global MoodleMoots over de opkomst en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI). Hij schat in dat de impact van AI groter is dan die van het internet ten tijde van de opkomst daarvan. Sowieso zal AI in de toekomst een belangrijk onderdeel uitmaken van alle technologie die bij leren wordt ingezet. Bij Moodle erkennen ze dat de inzet van AI grote risico’s met zich mee kan brengen voor het onderwijs. Vooral wanneer het wordt geïntroduceerd zonder er goed over na te denken.
De visie van Moodle is dat een mensgerichte aanpak van AI is nodig om de veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid van leren voor iedereen zo optimaal mogelijk te houden. Er zijn een aantal solide principes opgesteld voor de inzet van AI in Moodle. Moodle doet dit vanuit de verantwoordelijkheid, ethiek en waarden die zij belangrijk vindt.
Wat zijn de AI-principes van Moodle?
- Transparantie: Gebruikers moeten altijd weten wanneer en waar AI wordt ingezet. Dit betekent ook dat (content)ontwikkelaars hun best moeten doen om te vermelden wanneer iets met AI is gemaakt. Op die manier zijn gebruikers altijd op de hoogte en kunnen eventuele problemen vroeg in het proces opgemerkt worden.
- Configureerbaarheid: Instellingen, organisaties en studenten moeten altijd kunnen beslissen welke AI-mogelijkheden ze willen inschakelen en gebruiken. Dankzij de modulaire structuur van Moodle heb je maximale controle over de tools in jouw Moodle site.
- Data-veiligheid: Privacy en veiligheid van de data en persoonsgegevens zijn erg belangrijk voor Moodle. Dit blijft met alle AI-toepassingen gewoon van kracht. Als er AI-modellen van derde partijen worden aanbevolen of gebruikt, worden deze eerst goed onderzocht.
- Gelijkheid: Moodle ondersteunt actief het gebruik van AI-tools om een inclusieve en toegankelijke omgeving te creëren die positieve leerervaringen stimuleert voor iedereen, zonder discriminatie.
- Ethiek: In lijn met hun kernwaarden is Moodle sterke voorstander van het ethisch gebruik van AI wereldwijd. Een voorbeeld hiervan is hun belofte aan de EdSAFE Alliance Global. Uiteraard blijft Moodle zich inzetten voor het ondersteunen van ethische keuzes voor alle partners, instellingen, docenten en leerlingen.
- Kennis delen: Binnen de organisatie van Moodle zijn al trainingen gegeven over het gebruik van AI. Aan de Moodle community wordt een gratis cursus ‘Lesgeven met AI‘ aangeboden. Deze manier van kennis delen wordt steeds belangrijker.
Belangrijke ontwikkelingen in wetgeving op het gebied van AI en hulpmiddelen om de risico’s van AI in kaart te brengen, worden op de voet gevolgd door Moodle.
AI subsysteem
Ingegeven door haar AI principes, lanceert Moodle in oktober 2024 het ‘AI subsysteem‘. Hiermee kun je als organisatie kiezen of, hoe en waar je AI wil inzetten in jouw Moodle site. Alles is zo ontworpen dat verschillende AI aanbieders eenvoudig geïntegreerd kunnen worden. Veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid zijn hierbij gewaarborgd. Moodle ondersteunt in eerste instantie OpenAI wat samenwerkt met tools als Ollama, LiteLLM, and LocalAI. Ook diensten zoals Groq, OpenAI zelf, en Azure worden ondersteund. Aanvullende AI modellen zullen later volgen. Door deze opzet zit je niet vast aan één bepaald systeem wat flexibiliteit en schaalbaarheid geeft op langere termijn. Dit is ook iets waarin Moodle voorop loopt!
Dit is uniek in de wereld van de LMS-en:
Moodle bepaalt niet welk AI-model jij moet gebruiken. Die keuze moet jouw organisatie bepalen.
Eenvoudiger in gebruik
Door de integratie van AI in Moodle wordt de inzet in de praktijk eenvoudiger. Je hoeft namelijk niet meer apart ergens in te loggen en uitkomsten over te zetten. Alle mogelijkheden zijn beschikbaar binnen je eigen leeromgeving. Moodle verwacht dat hierdoor ook het vertrouwen in de kracht van AI voor jouw onderwijs zal toenemen.
Content genereren in Moodle met AI
De verdergaande AI integratie maakt ook dat we rechtstreeks in Moodle content kunnen gaan maken. Vanaf Moodle 4.5 kun je in de editor afbeeldingen en teksten laten genereren met behulp van AI. De functionaliteit is beschikbaar voor alle gebruikers met de juiste rechten. Alle content die door AI is gemaakt wordt voorzien van een beschrijving en tag om zo te herkennen wat de oorsprong is.
Docenten kunnen inschakelen dat ook studenten de AI mogelijkheden van Moodle kunnen gebruiken. Zij kunnen op die manier teksten genereren of laten samenvatten. Al dit soort acties worden geregistreerd om de voortgang van het leerproces te volgen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.