Moodle 4.5 Introductie AI subsysteem

Gisteren is Moodle 4.5 LMS verschenen. Deze versie geeft je 250 nieuwe mogelijkheden en verbeteringen. Belangrijkste hiervan is de introductie van het ‘AI subsysteem’. Laten we eens kijken wat dat precies is.

AI subsysteem

Ingegeven door haar AI principes, lanceert Moodle nu het ‘AI subsysteem‘. Hiermee kun je als organisatie kiezen of, hoe en waar je AI wil inzetten in jouw Moodle site. Alles is zo ontworpen dat verschilende AI aanbieders eenvoudig geïntegreerd kunnen worden. Veiligheid, efficiëntie en toegankelijkheid zijn hierbij gewaarborgd. Moodle ondersteunt in eerste instantie OpenAI wat samenwerkt met tools als Ollama, LiteLLM, and LocalAI. Ook diensten zoals Groq, OpenAI zelf, en Azure worden ondersteund. Aanvullende AI modellen zullen later volgen. Door deze opzet zit je niet vast aan één bepaald systeem wat flexibiliteit en schaalbaarheid geeft op langere termijn. Dit is ook iets waarin Moodle voorop loopt!

Eenvoudiger in gebruik

Door de integratie van AI in Moodle wordt de inzet in de praktijk eenvoudiger. Je hoeft namelijk niet meer apart ergens in te loggen en uitkomsten over te zetten. Alle mogelijkheden zijn beschikbaar binnen je eigen leeromgeving. Moodle verwacht dat hierdoor ook het vertrouwen in de kracht van AI voor jouw onderwijs zal toenemen.

AI subsysteem

Content genereren met AI

De verdergaande AI integratie maakt ook dat we rechtstreeks in Moodle content kunnen gaan maken. Vanaf Moodle 4.5 kun je in de editor afbeeldingen en teksten laten genereren met behulp van AI. De functionaliteit is beschikbaar voor alle gebruikers met de juiste rechten. Alle content die door AI is gemaakt wordt voorzien van een beschrijving en tag om zo te herkennen wat de oorsprong is.

Docenten kunnen inschakelen dat ook studenten de AI mogelijkheden van Moodle kunnen gebruiken. Zij kunnen op die manier teksten genereren of laten samenvatten. Al dit soort acties worden geregistreerd om de voortgang van het leerproces te volgen.

Content generatie in Moodle

Nog meer mooie nieuwe zaken

De komende tijd gaan we de verschillende mogelijkheden van AI in Moodle uitproberen en daarover zullen we onze ervaringen delen. In een andere blog bespreken we wat Moodle 4.5 nog meer brengt.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.903 andere abonnees
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.903 andere abonnees