Global Moodlemoot 2023 dag 3

Nederlandstalige community ontmoet Moodle HQ

Op donderdagochtend hebben we, net als vorig jaar, een meeting georganiseerd voor deelnemers vanuit Nederland en Vlaanderen. Er waren 11 deelnemers die na de party van gisteravond ook nog energie hadden om alweer vroeg over Moodle te praten. Vanuit Moodle hoofdkantoor was José Marcos López-Ríos aanwezig. We konden hem vragen stellen over de producten en diensten van Moodle. Ook werd er gesproken over het vertalen van trainingsmateriaal voor bijvoorbeeld de Moodle Academy.

Artificial Intelligence

De laatste dag van deze Moot begint met een paneldiscussie over aspecten van AI in onderwijs. Belangrijk onderdeel in de discussie is de wetgeving die in de maak is voor de inzet van AI. Vanuit het perspectief van onderwijs is er grote behoefte aan wetgeving. Er wordt een pleidooi gedaan om vanuit ons werkveld de drijvende kracht te zijn achter goede wetgeving. We moeten van ons laten horen wat het onderwijs denkt dat nodig is. Vanuit onderwijs weten we als geen ander wat aspecten van AI zijn die we mogelijk liever niet zien. Aan de andere kant zou een te strikte wetgeving kleinere partijen met geweldige toepassingen het leven moeilijk kunnen maken. Over één ding is het paneel het eens en dat is het feit dat we nog geen idee hebben wat AI ons exact gaat brengen. Er is een noodzaak om het thema ‘mediawijsheid’ uit te breiden met de aspecten van AI en hoe studenten daarmee om moeten gaan.

H5P en generatieve AI

Svein-Tore Griff With, oprichter van H5P, is aanwezig op de conferentie. Hij wordt nederig als hij alle verhalen hoort van mensen die wereldwijd H5P gebruiken. Van Nederland voor de opleiding van medisch specialisten tot India waar H5P wordt ingezet om kinderen onderwijs te geven die anders nooit toegang zouden hebben tot leermateriaal.

Svein-Tore vertelt wat H5P heeft gedaan om AI te integreren en geeft een demo. Allereerst vraagt hij ChatGPT om een viertal quizvragen te genereren over Barcelona. De vraag die je stelt aan ChatGPT oftewel de tekst die je invoert heet een ‘prompt’. Het is zaak om een hele specifieke prompt te maken zodat je het juiste resultaat krijgt. Als je weet wat H5P verwacht als input moet je je prompt zo schrijven dat je het juiste resultaat krijgt. Bijvoorbeeld zet een * voor elk goed antwoord en de alternatieven allemaal op een aparte regel.

De H5P content types Question Set, Single Choice Set, Summary, Drag the words en Fill in the blanks hebben een tabje ‘Tekstueel’. In dat veld plak je de output van ChatGPT en slaat op. Binnen enkele minuten heb je zo het door jou gewenste aantal quizvragen over je onderwerp.

H5P.com

Via Moodle kunnen we over een groot aantal gratis H5P content types beschikken. H5P biedt via H5P.com echter ook een aantal betaalde content types aan. Svein-Tore laat de ‘Smart import’ tool zien. Hij importeert een video over Barcelona die wordt omgezet in een ‘Interactive book’ met meerdere hoofdstukken. De video wordt interactief gemaakt inclusief een volledige transcriptie. Naast de hierboven genoemde content types heeft de tool ook Dialog en Flash cards gemaakt. In totaal zijn er 8 hoofdstukken gemaakt met verschillende content types!

Webinar H5P en AI

Omdat we als Avetica vinden dat iedereen deze H5P ontwikkeling gezien moet hebben organiseren we binnenkort een webinar. Daar zullen we dieper ingaan op wat er allemaal bij komt kijken en ook een demo geven. Ook werken we aan een aantal goede ‘prompts’ die we later zullen delen. Houd onze berichten dus in de gaten.

Afsluiting Global Moodlemoot

De Moot wordt afgesloten door Martin Dougiamas die nog eens laat zien wat er allemaal is gebeurd in de afgelopen dagen. Er waren 700 deelnemers uit 56 landen met in totaal 100 sprekers.

Volgend jaar naar Mexico

Daarnaast kondigt Martin aan dat de Global Moot 2024 zal plaatsvinden in Mexico van 11 tot 14 november. Vraag dus alvast maar budget aan voor volgend jaar! Heb je iets minder budget noteer dan alvast de Moodlemoot voor Nederland en Vlaanderen op woensdag 31 januari 2024 in Dordrecht!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees