Terugblik
In deze periode van het jaar heb je tijd om terug maar ook vooruit te kijken. Als Avetica zijn we volop bezig met de voorbereiding van de 15e Nederlandstalige MoodleMoot. Ik moest daarbij terugdenken aan alle voorgaande Moots maar daarover zo meer. Eerst maar eens beschrijven waar de term vandaan komt.
Historie
Waar komt het woord MoodleMoot vandaan? ‘Moot’ is een oud Angelsaksisch woord voor een bijeenkomst van de vrijmannen van een graafschap. Sean Keogh gebruikte deze term toen hij voor het eerst een Moodle conferentie organiseerde in 2004 in Oxford. Dat is twee jaar nadat versie 1.0 van Moodle uitkwam. Vanaf dat moment werden ook de eerste bedrijven partner van Moodle HQ. Nu zijn er wereldwijd 104 Moodle (Premium) Partners.
Overzicht van MoodleMoots in Nederland en Vlaanderen
Er zijn dus al 14 Nederlandstalige Moodlemoots geweest. Met gepaste trots kan ik zeggen dat ik (Arnout) ze allemaal heb meegemaakt waarvan de meeste als bestuurslid van de Nederlandse Moodle Vereniging (Ned-Moove) of Stichting Mnet Benelux. En nu organiseren we vanuit Avetica de komende MoodleMoot in Dordrecht. Het blijft leuk om dit event rondom een geweldig open source LMS te organiseren. Elke keer is het weer een plek waar kennis over Moodle wordt gedeeld en gebruikers elkaar inspireren.
Hieronder een overzicht van alle Nederlandstalige MoodleMoots met de plaats waar deze gehouden is. Bij welke was jij aanwezig?
2005: Kapelle-op-den-Bos
2007: Woerden
2008: Antwerpen
2009: Amsterdam
2010: Bilthoven
2011: Den Haag
2012: Amsterdam
2013: Arnhem
2014: Utrecht
2015: Eindhoven
2017: Alkmaar
2020: online
2021: online
2022: Tilburg
2023: Dordrecht
Wereldwijde MoodleMoot
In veel andere landen worden ook MoodleMoots georganiseerd. Bekijk dit overzicht van de Moots die nu gepland staan. Sinds 2019 organiseert het Moodle hoofdkantoor ook een jaarlijkse ‘Global MoodleMoot’. In 2020 en 2021 waren dat online versies. In 2019 en 2022 was ik in Barcelona, samen met een aantal Moodle consultants en verschillende Nederlandse en Vlaamse gebruikers. Voor september 2023 staat deze ook weer gepland en hopen wij er weer bij te zijn.
Arnout is meer dan alleen de directeur van Avetica; hij is een echte Moodlelaar. Zijn passie voor digitaal leren en zijn drive om organisaties te helpen groeien, zijn de drijfveren achter zijn werk. Arnout is een autoriteit op het gebied van Moodle en staat bekend om zijn pragmatische aanpak en zijn vermogen om complexe zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen.
Hij heeft alle Nederlandstalige MoodleMoots bezocht die sinds 2005 werden georganiseerd waar hij ook vaak zijn kennis deelde. Door zijn familie wordt hij vaak ‘Mister Moodle’ genoemd.