Toegang tot Moodle voor beperkte tijd

Aanmelding

Binnen Moodle kun je heel veel dingen instellen zoals bijvoorbeeld hoelang een gebruiker toegang heeft tot een cursus. Dit noem je ‘Aanmelding’ en in het Engels ‘Enrolment’. Je stelt bijvoorbeeld in dat de aanmelding begint op 1 januari en geldig is tot 1 april. Of bij een plugin als ‘Course Payments‘ dat de aanmelding 90 dagen geldig is na betaling. Zodra de einddatum is bereikt heeft de gebruiker geen toegang meer tot de cursus.

Authenticatie

Ik krijg ook regelmatig de vraag of je een account kunt maken wat voor een bepaalde tijd actief is. Wanneer je in Moodle kijkt naar hoe accounts aangemaakt worden noemen we dat ‘Authenticatie’. Ook voor de authenticatie zijn verschillende methoden beschikbaar. Denk aan ‘Manueel’ waarbij een beheerder de accounts aanmaakt of ‘Zelfregistratie’ waarbij de gebruiker zelf een account aanmaakt. Geen van de bestaande methoden heeft echter een setting waarmee je kan zorgen dat het account maar voor een bepaalde periode is.

Plugin

De plugin ‘Registration duration to the site‘ is in november 2022 gepubliceerd en geeft je de mogelijkheid om aan accounts een start en einddatum mee te geven. Na installatie van de plugin wordt er automatisch een ‘profielcategorie’ aangemaakt met de velden start- en einddatum. Je kunt alle benamingen aanpassen behalve de korte naam van de velden. Het is zelfs mogelijk om bijvoorbeeld het veld startdatum te verwijderen waardoor de plugin alleen nog met de einddatum werkt. De velden staan zo ingesteld dat de gebruiker ze ziet maar niet kan aanpassen.

Werking plugin

De plugin voegt na installatie ook een ‘geplande taak’ toe die elke 10 minuten draait en accounts activeert op basis van de startdatum. Accounts waarbij de einddatum is bereikt worden op ‘geschorst‘ gezet.

Maak je een nieuw account aan waarbij de startdatum in de toekomst ligt zal dit account direct na het opslaan op ‘Actief’ staan. Zodra de taak heeft gedraaid wordt het account op geschorst gezet omdat de startdatum in de toekomst ligt en dus nog niet actief mag zijn. Zodra de startdatum wordt bereikt komt het account op actief te staan.

Zelfde werking zodra de einddatum wordt bereikt maar dan gaat het account op geschorst. Je kunt zelf vervolgens bepalen wat je met de geschorste accounts doet. Een gebruiker met een geschorst account kan in ieder geval niet meer inloggen. De plugin houdt geen rekening met het type authenticatie en verwerkt activering en schorsing dus voor elke gebruiker!

Profielvelden gebruiker

Upload via CSV

Je kunt de velden handmatig vullen bij het aanmaken of wijzigen van een account. De velden kunnen ook gevuld worden via de upload van een CSV bestand. De kolommen moeten dan als volgt heten: profile_field_startreg, profile_field_endreg. In die kolommen dient de datum ingevuld te worden in het zogenaamde ‘Unix timestamp’ format. De Unix ‘jaartelling’ begon op 1 januari 1970 en geeft het aantal secconden weer sinds die datum.

Ik heb een Excel bestand gemaakt met één werkblad waar je alle data normaal in kunt vullen. In het tweede werkblad wordt de data omgezet naar het juiste format voor Moodle. Hierin zit dus een formule die een normale datum omzet naar zo’n Unix datum. Vul het eerste werkblad in en gebruik de gegevens op het tweede werkblad om je CSV te maken. Download het bestand en doe er je voordeel mee!

Excel met conversie naar Unix

Conclusie

Mooie simpele plugin die perfect werkt en een oplossing biedt voor iets wat Moodle standaard nog niet heeft!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees