Aantekeningen maken in Moodle…en meer!

Moodle kent meer dan 2.000 plugins en daar zitten hele nuttige tussen. De plugin ‘Learning Tools‘ die ik in dit artikel beschrijf krijgt van mij het predicaat ‘BRILJANT’!

Learning Tools

Ik vind de plugin briljant omdat hij een aantal hele nuttige functies heeft en super eenvoudig is in gebruik en configuratie. Laten we eerst eens kijken wat de plugin biedt?

Learning Tools vind je altijd rechts onderaan je cursus pagina. Je ziet een icoon om alle opties te openen en vervolgens de 4 opties.

1. Bookmarken

Je kunt de cursuspagina waar je op dat moment bent ‘bookmarken’. Je krijgt een melding dat je de bookmarks terug kunt vinden op je profielpagina. In Moodle LMS zijn ze terug te vinden in het gebruikersmenu. In Moodle Workplace toont dat net op een iets andere manier.

Bookmark toegevoegd
Notes in je gebruikersmenu

2. Aantekeningen maken

Op elke cursuspagina kun je een aantekening maken. Na het klikken op het icoon met het potlood rechts onderin je scherm krijg je een scherm waar je je aantekening kunt schrijven en heb je de volledige Moodle editor tot je beschikking. Na het opslaan toont bij het icoon een cijfer wat aangeeft hoeveel aantekeningen je op die pagina hebt gemaakt. Wanneer je een nieuwe aantekening maakt zie de vorige daaronder en kun je die ook nog bewerken of verwijderen.

Aantekeningen maken

3. Focus modus

Door voor ‘focus modus’ te kiezen wordt alles verborgen behalve de belangrijkste content waar je mee bezig bent. De focus modus verbergt bijvoorbeeld blokken aan de rechterzijde en informatie in de footer van de pagina.

4. Plannen

In mijn voorbeeld cursus heb ik een sectie ‘Voorbereiding’ voor de eerste fysieke bijeenkomst. Via het icoon voor plannen wordt er een ‘gebeurtenis’ aangemaakt die direct de titel heeft van de sectie waar ik bezig ben. Je kunt een datum, tijd en duur invoeren en natuurlijk een beschrijving. In mijn geval moet ik dag 1 voorbereiden. De gebeurtenis verschijnt in je kalender die in de meeste Moodle omgevingen te vinden is op ‘Mijn startpagina’.

Plannen van een activiteit
De geplande activiteit verschijnt in de kalender

Profielpagina

Op je profielpagina vind je een apart kopje terug ‘Learning Tools’. Daarin zie je ‘Bookmarks’ en ‘Notes’ terug. Die linkjes brengen je naar een pagina waar je al je bookmarks en notes kan vinden met links naar de cursus waar je ze gemaakt hebt.

Profielpagina
Bookmarks
Aantekeningen

Configuratie

De 4 opties in de plugin zijn een soort sub-plugins. Dit geeft je de mogelijkheid om een bepaalde functie eenvoudig uit te schakelen.

Functies als sub-plugin

Vormgeving

Je kunt bepalen waar Learning Tools getoond worden. En als je verder wilt gaan kun je zelfs bepaalde activiteiten uitsluiten. Zou mij kunnen voorstellen dat je bijvoorbeeld ‘Quiz’ uitsluit. Je kunt elke knop ook heel eenvoudig voorzien van je eigen kleuren.

Overige instellingen

Conclusie

Een briljante plugin met nuttige functies, eenvoudig en intuïtief in gebruik en eenvoudig configureerbaar. Ik denk dat mijn collegae van Customer Services veel verzoeken zullen krijgen voor de installatie van deze plugin!

Vertaling

Als jij een bijdrage aan de community wilt leveren kun je misschien werken aan de vertaling van de plugin naar het Nederlands?

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.868 andere abonnees