Moodle kalender gebeurtenissen mooier tonen

Gebeurtenissen

De kalender functionaliteit is standaard aanwezig in Moodle en kan bijzonder nuttig zijn om in te zetten. In de titel van dit bericht gebruiken we het woord ‘gebeurtenissen’ omdat dat in Moodle de vertaling is van het woord ‘event’. In de kalender kunnen een aantal type gebeurtenissen voorkomen, handmatige en automatische gebeurtenissen.

Handmatig toegevoegde gebeurtenissen

  • Cursus: een gebeurtenis die is toegevoegd in cursus context en in de kalender verschijnt bij iedereen die is aangemeld voor die cursus
  • Groep: een gebeurtenis die is toegevoegd voor een specifieke groep van een cursus
  • Categorie: een gebeurtenis die is toegevoegd in categorie context. Cursussen staan in Moodle altijd in een categorie. Denk bijvoorbeeld aan de vakken op een school. Een gebeurtenis die bijvoorbeeld is toegevoegd aan de categorie ‘Biologie’ wordt getoond aan gebruikers die voor een cursus in die categorie zijn aangemeld.
  • Site: gebeurtenis toegevoegd door een sitebeheerder en toont in de kalender van alle gebruikers.
  • Gebruiker: gebruikers kunnen hun eigen gebeurtenis toevoegen om bijvoorbeeld in Moodle ergens aan herinnerd te worden.

Automatische gebeurtenissen

In de kalender verschijnen ook automatische gebeurtenissen. Wanneer je in de cursus bijvoorbeeld een inlever opdracht toevoegt met de Moodle ‘Opdracht‘ activiteit, kun je daar een inleverdatum bij instellen. In de kalender wordt deze datum automatisch opgenomen en weergegeven voor de gebruikers. Hetzelfde geldt voor toetsen met een start- en einddatum. Een forum waarbij je de beschikbaarheid hebt beperkt met een periode of een chat waarbij je een periodieke herhaling hebt ingesteld. Moodle toont al deze data in de kalender als een gekleurd vakje waarbij je het vakje moet aanklikken om de details te zien.

Kalender en Binnenkort blok

Binnenkort

De kalender in Moodle werkt samen met het standaard blok ‘Binnenkort‘, in het Engels ‘Upcoming events’. Hierin worden de gebeurtenissen met de volledige tekst en informatie over de data getoond.

Standaard ‘kijkt’ dit blok 3 weken en 10 gebeurtenissen vooruit. Dit valt aan te passen via Sitebeheer / Uiterlijk / Kalender.

Instellingen kalender / binnenkort

Plugin ‘Timetable’

Deze hele inleiding om te komen tot een plugin die zegt een alternatief te zijn voor het blok ‘Binnenkort’. De plugin ‘Timetable‘ is een blok wat je kunt toevoegen aan je Moodle site. In de huidige Moodle versie worden blokken met name gebruikt in cursus context. De ontwikkelaars van dit blok kijken al vooruit naar Moodle 4.0 en geven aan dat je het blok het beste kunt plaatsen op het dashboard, de zogenaamde ‘Mijn startpagina’ en dan misschien niet als blok aan de zijkant maar in het midden van de pagina. Het blok geeft de cursist een overzicht wat er per dag, week of maand te doen valt. Mooie aanvulling op de standaard functionaliteit!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.869 andere abonnees