Het is ons gelukt: overstap Totara Learn naar Moodle Workplace

  • Moodle tips
  • >
  • Het is ons gelukt: overstap Totara Learn naar Moodle Workplace

Totara Learn

Wie al langer in de Moodle wereld meeloopt weet dat in 2011 Totara Learn is uitgekomen. Totara kopieerde destijds Moodle en bouwde daar allerlei aanvullende functionaliteit bij. Moodle LMS richt zich dan nog voornamelijk op het onderwijs en Totara wilde met aanvullende functionaliteit vooral de zakelijke markt bedienen. Het is Totara met die benadering ook zeker gelukt om een deel van de markt te veroveren. De laatste jaren is het gebruik van Moodle LMS in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, overheid en non-profit steeds sterker gestegen.

Het was de bedoeling dat de basis van Totara Learn altijd Moodle zou blijven. Dit hebben de ontwikkelaars echter maar mondjesmaat weten vast te houden waardoor er serieuze verschillen zitten in de basis software van beide leermanagementsystemen. Zomaar even een overstap van Totara Learn naar Moodle LMS uitvoeren kan daarom niet meer. De versies van Totara Learn gaan meer en meer achterlopen en men kan de continue doorontwikkeling van Moodle niet bijbenen. Ook zie je dat Totara Partners afhaken. Het afgelopen jaar zijn er al twee Nederlandse partijen die de samenwerking met Totara hebben opgezegd.

Moodle Workplace

Ook Moodle zag het succes van Totara en heeft in februari 2019 het antwoord gegeven op de vraag van de markt om een ‘zakelijke’ Moodle uit te brengen. Moodle Workplace werd gelanceerd. Deze uitgebreidere versie van Moodle LMS wordt gepresenteerd als “The best of Moodle, fine-tuned for organisational learning”.  Moodle Workplace is en blijft gebaseerd op de standaard Moodle versie met extra functionaliteit om met name het leren in organisaties te faciliteren.

Migratie en overstap

Met het afhaken van Totara Partners beginnen organisaties die gebruik maken van dit leermanagementsysteem om zich heen te kijken. Overstappen naar Moodle Workplace is dan een logische stap omdat de leermanagementsystemen grotendeels hetzelfde werken. Daarnaast kun je met een overstap alle behaalde leerresultaten behouden. De uitdaging zit hem onder de motorkap. De basis software van beide systemen is uiteen gaan lopen en dit maakt het overstappen naar Moodle Workplace een flinke uitdaging.

Een grote internationale klant wilde graag de overstap van Totara Learn naar Moodle Workplace maken. Avetica heeft de uitdaging aangenomen en met wat externe hulp is het ons gelukt. In hoofdlijnen hebben we de volgende stappen uitgevoerd, waarbij ik opmerk dat de versie van Totara Learn in deze situatie was gebaseerd op Moodle 3.3.

  1. Alle Totara plugins verwijderen uit Totara Learn
  2. Totara Learn upgraden van versie 3.3 naar Moodle LMS 3.5
  3. Moodle LMS verder upgraden naar versie 3.9 en 3.11
  4. Als laatste Moodle LMS 3.11 upgraden naar Moodle Workplace 3.11


De eerste twee stappen waren het meest lastig omdat daar voor ons wat onbekende zaken in zaten. Eenmaal over op Moodle LMS zitten we op bekend terrein en verloopt de verdere overstap soepel. Vanzelfsprekend hebben we alles gedocumenteerd wat we in de eerste stappen hebben geleerd dus kunnen we een volgende overstap soepel uitvoeren.

Functionele implementatie Moodle Workplace

Nu de technische implementatie is gelukt, kunnen we beginnen met de functionele implementatie. Samen met onze nieuwe klant gaan we in de komende maanden Moodle Workplace inrichten met programma’s, (her)certificeringen, organisatiestructuur, dynamische regels en tenants.

Productvergelijking

Benieuwd naar de verschillen tussen Moodle Workplace, Moodle LMS en Totara Learn? Bekijk de productvergelijking tussen deze leermanagementsystemen. Gebruik je nu Totara en overweeg je een overstap neem dan contact met ons op!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees