Board, een nieuwe Moodle samenwerkingstool

Board

Voor Moodle verschijnen elke maand wel een aantal nieuwe plugins. Dat kunnen bijvoorbeeld blokken, filters of cursusformats zijn maar een nieuwe (leer)activiteit komt minder vaak voor. Deze week verscheen de ‘Board‘ activiteit een plugin waarmee je post-it borden aan je cursus kunt toevoegen.

Board plugin

Studenten betrokken houden bij je Moodle cursus is altijd lastig en er zijn dan ook meerdere manieren om dat te doen en even zoveel tools om dat te faciliteren. De Universiteit van Dublin (DCU) deed een onderzoek naar de tools die gebruikt worden en kwam naast Moodle ook tools als Trello, Mentimeter, Padlet en Kahoot tegen. Op zich geen probleem om zulke tools in te zetten maar sommige vereisen een licentie en als instituut wil je niet allerlei losse licenties.

DCU heeft daarom besloten om ‘Board’ te laten ontwikkelen. Voor degene die het kent, Board doet een beetje denken aan ‘Trello‘. Board is een activiteit die je aan een Moodle cursus toevoegt en waarbij je als docent meerdere kolommen aanmaakt. Studenten kunnen deze kolommen vullen en het is daarmee een echte samenwerkingstool. Naast tekst kan een link, foto of video worden ingevoegd. Als docent kun je een achtergrondkleur of afbeelding toevoegen en bepaal je de sortering van de items op datum of rating. Docenten kunnen items ook verschuiven over de verschillende kolommen. De activiteit ondersteunt Moodle groepen dus elke groep kan zijn eigen board hebben. Per cursus kunnen meerdere boards worden toegevoegd die eventueel met ‘Beperk toegang’ op datum beschikbaar gemaakt kunnen worden. Je zou op die manier studenten ook hun eigen board kunnen geven. Studenten posten ‘anoniem’ maar een docent kan een export maken waarbij de namen van studenten wel zichtbaar zijn.

Board instellingen

Voorbeelden inzet Board activiteit

Introductie studenten
Voor elke student bestaat een kolom en iedereen introduceert zichzelf voorzien van een foto.

Vragen na de les
Studenten kunnen na het volgen van je les blijven zitten met vragen. Vraag ze aan het einde van de les even tijd te nemen om die vragen op het board te zetten zodat je daar in een volgende sessie op in kan gaan.

Content verzamelen
Maak voor een onderwerp een aantal kolommen aan en verzamel met studenten content over dat onderwerp op het board.

Online whiteboard
Allerlei online meeting tools hebben een whiteboard om tijdens een meeting dingen te noteren. Nadeel is dat dit vaak na de meeting verdwijnt. Zet een board in tijdens je sessie en alle inhoud blijft in Moodle behouden.

Al met al een interessante plugin waar je veel didactische kanten mee op kunt. Misschien had men nog iets aan het uiterlijk mogen verbeteren maar verder werkt de plugin prima!

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.888 andere abonnees