Handig en mooi! Catalogue en Faces voor docenten

Met de komst van de Boost versies van Moodle (≥ Moodle 3.2) zijn we er visueel ontzettend op vooruit gegaan (hoeray!). Velen deden een vreugdedansje, waaronder wij, maar in de praktijk stuit ik ook op veel op de ‘ja, maar’ uitspraken. Kunnen we het vinden van functies makkelijker maken? Yes we can!

We zien lay-out technisch vanaf ≥ Moodle 3.2 natuurlijk een groot verschil. Sitebeheer werkt met tabs en de linkerkolom maakt plaats voor de sidedrawer. Het in- en uitvouwbare menu in Moodle aan de linkerzijde. Cursusbeheer heeft zijn weg inmiddels gevonden achter een tandwiel rechts boven. Is dat nou altijd even duidelijk? Echt niet!

Hoe ga je je docenten/beoordelaars uitleggen dat de werkwijze in dezelfde omgeving waar ze al jaren mee werken ineens aanzienlijk is veranderd? Het feit is en blijft: als je niet dagelijks met Moodle werkt is het vinden van de functies voor een docent er niet makkelijker op geworden vanaf ≥ Moodle 3.2. De term cursusbeheer komt pas weer naar voren wanneer je al een aantal acties hebt uitgevoerd. Namelijk: tandwiel/Meer.. en hé, daar is ’tie! Cursusbeheer.

We waarderen docenten/beoordelaars natuurlijk al voor het feit dat ze een leeromgeving omarmen en in gebruik nemen. Als organisatie zijnde kun je een digitale leeromgeving mooi inrichten en verwachten dat de mensen binnen je organisatie zich wegwijs (laten) maken. Een dergelijk project is succesvol wanneer iedereen on board is en niet alleen uit verplichting, maar ook uit enthousiasme medewerking verleent. Daarom breng ik in deze blog 2 plugins onder je aandacht die niet alleen het leven van je docenten/beoordelaars makkelijker maakt – maar ook nog eens prettig aan de ogen is.

Catalogue

Cursusbeheer en meer! Catalogue does it all.

Van activiteiten en bronnen toevoegen tot een overzicht van de verschillende rapporten. Gebruik je een functie vaak? Voeg deze toe als favoriet zodat deze direct getoond wordt in het blok. Dit doe je door simpelweg een ster aan te vinken achter een functie (als je op bijvoorbeeld ‘Activities’ hebt geklikt). Zo zie je dat in dit screenshot de functies opdracht en test toevoegen onder favorieten staan.

De navigatie onderin is een ‘Course Map’. Je krijgt een overzicht van secties met activiteiten en kunt zo snel navigeren.

 

 

Faces

Met Faces krijg je een overzicht van alle deelnemers in de cursus. Je kunt filteren en indien gewenst dit overzicht printen.

Ideaal in een blended traject waarin voorafgaand aan de praktijkdag e-learning verplicht is gesteld. Als docent/beoordelaar heb je wellicht al contact met je deelnemers gehad via een forum.

Gauw even spieken wie-wie is tijdens de eerste cursusdag (zonder dit te moeten doen op een groot scherm met 30 ogen achter je) is soms toch nog bést handig!

Faces: https://moodle.org/plugins/block_faces
Catalogue: https://moodle.org/plugins/block_catalogue

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.856 andere abonnees