Gamification in Moodle met Mambo

Waarom gamification in leerprocessen?

Gamification is sterk in opkomst en niet alleen om leerprocessen te versterken. Ook in de sales, loyaliteitsprogramma’s en reviewsystemen worden de principes van gamification toegepast. Gamification is overigens niet een op zichzelf staand spel, het is geen serious game. Gamification is spelelementen gebruiken in een niet-spelcontext.
Waarom zou je dan spelelementen, zoals punten halen, badges verdienen, leadersboards gebruiken en missies toepassen bij het volgen van een e-learning? Met gamification motiveert je deelnemers intrinsiek en krijg je een hogere betrokkenheid. Beiden zijn belangrijke voorwaarden voor het leren. Achterliggende principes van gaming (en gamification) zijn autonomie, meesterschap, doelgerichtheid en verbondenheid.

Gamification in Moodle

Gamification binnen Moodle toepassen is heel goed mogelijk. Maar met de standaard functionaliteit van Moodle kom je niet ver en de Moodle plugins van Experience Points zijn beperkt. Wil je gamification inzetten die verder gaat dan alleen maar het registreren van een aantal punten, dan is het Open Source Gamification Platform Mambo de juiste oplossing. Mambo is het enige echte gamification platform ter wereld en Avetica heeft een plugin ontwikkeld zodat Moodle en Mambo met elkaar kunnen communiceren.

mambo IO (Gamification platform)

In een pilot bij de Rabobank in 2015 heeft Avetica de eerste versie opgeleverd van de Moodle plugin en de pilot is naar tevredenheid verlopen. Zie ook het nieuwsbericht op e-learning.nl hierover.

De kracht van Moodle ligt in de vele krachtige online didactische werkvormen die flexibel ingericht kunnen worden. De kracht van Mambo zit in de vele instelmogelijkheden van de verschillende elementen van gamification. Door beide programma’s met elkaar te koppelen, kan je heel krachtige leeromgevingen ontwerpen en ontwikkelen.

Hosting van Mambo

Avetica is de enige aanbieder van de hosting en support van Mambo in Nederland en België. Wij staan in rechtstreek contact met de ontwikkelaars in Brazilië en denken mee over de verdere ontwikkeling van Mambo en de doorontwikkeling van de Moodle plugins.

De kosten voor de hosting van Mambo zijn € 125,- excl. BTW per maand (per Moodle site). Daarnaast bieden wij consultancy aan om gamification binnen Moodle mogelijk te maken. We helpen mee in het ontwerpen en ontwikkelen van leertrajecten met gamification, waarbij tijdens dit traject de kennis wordt overgedragen en het project wordt gerealiseerd.
Neem contact op voor meer informatie of een offerte.

Webinar over Gamification

Vorig jaar heeft de Ned-Moove een webinar verzorgd over gamification en ook Avetica heeft haar bijdrage geleverd. Het webinar is opgenomen en is hieronder terug te zien.

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in en lees als eerste onze blogs over Moodle.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees
Hand click
Nieuws en tips over Moodle

Ontvang van elke blog die wij schrijven een notificatie op je e-mailadres, zodat je goed op de hoogte blijft over Moodle.
Afmelden is altijd mogelijk.

Voeg je bij 1.879 andere abonnees