Wat wil je weten na onze Moodle demo?
Kan ik een demo krijgen van Moodle en wat zijn de kosten?
De lange lijst met functionaliteit van Moodle is indrukwekkend, maar je wilt zelf uiteraard zien hoe het meest gebruikte LMS ter wereld werkt. In de demo van Moodle laten we veelgebruikte tools zien en zullen we specifiek ingaan op jouw wensen en eisen. Ons doel is dat jij een goed beeld krijgt van de mogelijkheden. Heb je een wens die niet standaard in Moodle zit, dan bespreken de mogelijkheden voor het ontwikkelen van maatwerk zodat jij een leeromgeving krijgt die past bij de doelstellingen van jouw organisaties.
Waarom brengt 'gratis' Moodle toch kosten met zich mee?
Hoewel Moodle als open source leermanagementssysteem gratis beschikbaar is, zijn er toch kosten aan verbonden. Laten we eens kijken waarom dat zo is.
In de eerste plaats is er de kwestie van hosting. Het draaien van een LMS zoals Moodle vergt serverruimte en technische infrastructuur. Veel organisaties vinden het te moeilijk om dit zelf te beheren en kiezen daarom voor een gecertificeerde hostingprovider die deze technische aspecten voor hen regelt. Deze keuze verzekert een soepele werking en continue beschikbaarheid van het LMS. De organisatie hoeft zelf geen experts in te zetten en hun kennis over Moodle up-to-date te houden. Onder aan de streep zal het uitbesteden van de hosting van Moodle zeker goedkoper zijn.
Daarnaast is er de ondersteuning en applicatiebeheer. Ondanks dat Moodle zeer gebruiksvriendelijk is, kunnen gebruikers toch vragen of problemen tegenkomen. Het hebben van professionele ondersteuning is essentieel om eventuele haperingen op te lossen en de gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast vereist het beheer van een LMS zoals Moodle regelmatig onderhoud, updates en aanpassingen aan specifieke organisatorische behoeften.
En laten we de training en implementatie niet vergeten. Het succesvol implementeren van een LMS vereist training van medewerkers en trainers om ervoor te zorgen dat zij het platform effectief kunnen gebruiken. Bovendien moet het LMS worden ingericht aan de specifieke behoeften en workflows van een organisatie, wat tijd en expertise vergt.
Naast de reguliere kosten voor hosting, ondersteuning en implementatie, is het belangrijk op te merken dat Moodle-aanbieders moeten investeren in informatiebeveiliging en privacy. Als klant ben jij eindverantwoordelijk voor veilige hosting van Moodle, dus dit wil je goed geregeld hebben. Avetica heeft het ISO 27001 certificaat voor informatiebeveiliging en de ISAE 3000 als privacy-rapportage. Deze terugkerende investeringen zorgen ervoor dat de (persoons)gegevens van jouw collega’s en deelnemers veilig en vertrouwelijk worden verwerkt. Dit brengt ook financiële inspanningen met zich mee die door berekend worden aan jouw organisatie.
Samengevat, hoewel de softwarelicentie van Moodle gratis is, zijn er nog steeds kosten verbonden aan het gebruik ervan. Deze kosten komen voort uit de noodzaak van hosting, ondersteuning, applicatiebeheer, training en implementatie. Echter, de investering in deze aspecten kan leiden tot een soepelere werking, een betere gebruikerservaring en uiteindelijk succesvol leertrajecten voor jouw organisatie. Oftewel, een duurzame oplossing voor alle betrokkenen.
Wat mag je verwachten bij een demo en hoe verloopt het offerteproces?
Je wilt uiteraard weten of Moodle de juiste ‘fit’ is en hoe het aankoopproces verloopt. Wij onderscheiden drie fases van interesse tot overeenkomst.
- Demo van Moodle: In de demo van Moodle LMS of Workplace die wij geven zullen wij laten zien welke functionaliteit Moodle heeft en wat dit betekent voor jouw situatie. Ook vertellen we eerlijk wat Moodle niet of minder goed kan, zodat je van tevoren weet of dit open source leermanagementsysteem de juiste keuze is. Tijdens de demo nemen we alle tijd voor jouw vragen.
- Offerte traject: Na de demo vragen we of Avetica een offerte mag uitbrengen voor de hosting en implementatie van Moodle. In de offerte en Service Level Agreement (SLA) staat helder beschreven welke dienstverlening we leveren tegen welke kosten en voorwaarden. In een gesprek zullen we de offerte doornemen zodat jij een goed beeld van de diensten en afspraken
- Overeenkomst: als de offerte akkoord is en de handtekeningen zijn gezet, pakt één van onze vijf Moodle consultants het project met jou op. Samen wordt er een kick-off bijeenkomst gepland waarbij wij onze werkwijze toelichten zodat jij weet waaraan je toe bent en wat er ook van jou wordt verwacht. We maken afspraken over de eerste resultaten en stellen een planning op.
Welke Moodle dienstverlening krijg ik na het afsluiten van een overeenkomst?
Dit is afhankelijk van wat we hebben afgesproken in de overeenkomst. De meeste klanten kiezen voor de volgende diensten:
Standaard dienstverlening
- Hosting van Moodle: Avetica verzorgt de hosting van Moodle op snelle en veilige servers die in Nederland staan.
- Installatie: wij installeren de Moodle site op een (sub)domein naar keuze, bijv. academy.klantnaam.com.
- Thema in huisstijl: de Moodle site in de huisstijl zorgt voor herkenning bij jouw deelnemers. Wij zorgen hiervoor.
- Training en consultancy: ons doel is dat jij zelfstandig cursussen in Moodle ontwikkelt en de leeromgeving kan beheren zodat jouw gebruikers een prettige leerervaring hebben. Met onze Moodle trainingen, inrichting en advies werken we samen aan dit doel.
Optionele dienstverlening
- Instellen inlogmethode: veel organisaties willen hun deelnemers inloggen met dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als op het interne netwerk. Dit noemen we authenticatie en samen bepalen we hoe we Moodle koppelen op een Identity Hub zoals Azure AD.
- Koppelen met andere systemen: Je gebruikt een HR- of CRM pakket en om extra werk te besparen wil je dit slim gekoppeld hebben. Of je hebt een eigen webshop en na een bestelling moet de koper direct in Moodle gaan leren. Dan is een koppeling noodzakelijk. Avetica inventariseert samen met jouw technische collega’s de specificatie en wij komen met een plan van aanpak om de koppeling te realiseren.
- Ontwikkelen van aanvullende functionaliteit: hoewel Moodle op een Zwitsers zakmes lijkt, kan je niet alles met deze open source leeromgeving. Soms is er een goede community plugin te vinden die doet wat je wilt. Als dit ook niet voldoet, dan gaan we praten over de laatste stap, het ontwikkelen van maatwerk. Het goede nieuws is dat Moodle modulair is opgebouwd, net zoals een bouwwerk met Lego©. We inventariseren de wensen en beschrijven deze in een Functioneel Ontwerp. Samen spreken we deze goed door zodat we beide een goed beeld hebben van de nieuwe functionaliteit. Daarna kan de ontwikkeling starten.
- BigBlueButton als virtual classroom
- Poodll voor geavanceerd taalonderwijs
- Readspeaker voor tekst-naar-spraak oplossingen
- Moodle (web)app voor geavanceerde mobiele ervaring
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.